Ελλάδα

Πανελλήνιες 2022: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους και τα πανεπιστήμια

Με αλλαγές αναμένονται να πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις τον Ιούνιο του 2022 με τους υποψηφίους να έχουν μια σειρά δεύτερων ευκαιριών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ εισάγονται και νέα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα πανεπιστήμια.

Άλλωστε, βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα πανεπιστήμια, για αυτό και οι υποψήφιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές για να διεκδικήσουν τη θέση τους τόσο στα αμφιθέατρα όσο και στα δημόσια ΙΕΚ από τις πανελλήνιες.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελείται από αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή αλλά και θα περιέχει το διπλό ή το παράλληλο μηχανογραφικό, όπως και νέους συντελεστές βαρύτητας.

Από τη μεριά τους, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν πιο ενεργό λόγο στην επιλογή των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση σε αυτά, ωστόσο ο ακαδημαϊκός χάρτης είναι ρευστός, εν αναμονή αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων, αλλά και καταργήσεων.

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές που αναμένονται, εστιάζουν κυρίως στα νέα κριτήρια για την εισαγωγή των εισακτέων αλλά και στις προτιμήσεις των αποφοίτων στο μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία προετοιμασίας των υποψηφίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι αλλαγές που αναμένονται είναι:

Επιστρέφουν τα λατινικά

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας διήρκησε δύο χρόνια τελικά, καθώς θα αντικατασταθεί και πάλι από τα Λατινικά, για όσους έχουν επιλέξει το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών.

Οι συντελεστές βαρύτητας

Για τις φετινές Πανελλαδικές αναμένεται ριζική αναδιάρθρωση της διαδικασίας υπολογισμού των μορίων από τους συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.

Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2022, η διαδικασία αλλάζει. Τα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος Μαΐου καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Μαθηματικών, η διοίκηση μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό (%). Αντίστοιχα, την ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει και το τμήμα Φυσικής.

Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο θα διαμορφώσει τον μέσο όρο επίδοσής του. Για παράδειγμα, τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών βρίσκονται στο ίδιο επιστημονικό πεδίο (2ο). Μέχρι πέρσι ο υποψήφιος με έναν μέσο όρο, για παράδειγμα, 15,2 διεκδικούσε την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές και τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Από φέτος, ο μέσος όρος του θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικεί.

Στην περίπτωση που ένας υποψήφιος έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, ο μέσος όρος του θα διαμορφωθεί βάσει του αυξημένου συντελεστή που έχει ορίσει το τμήμα που διεκδικεί. Αντιθέτως, αν διεκδικεί ένα τμήμα Φυσικής και η επίδοσή του στο εν λόγω μάθημα είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του αυτόματα πέφτει.

Πρακτικά, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, θα γνωρίζουν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων τους συντελεστές βαρύτητας των πανεπιστημίων. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, οι υψηλές επιδόσεις σε μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή μπορούν να τους εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο τμήμα ή τη σχολή επιλογής τους.

Πάντως, οι διακυμάνσεις για τον μέσο όρο δεν προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο συντελεστής ανά μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.

Το μηχανογραφικό

Αν και η νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ από την περσινή χρονιά, οι παράγοντες οι οποίοι είναι ακόμα άγνωστοι για τους φετινούς υποψηφίους, θα γνωστοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών και αφορούν τα:

  • Διπλό μηχανογραφικό: Ο νόμος ορίζει ότι από τον Ιούνιο του 2022 θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές, περίπου 10-13 και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους με συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς η έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από την περσινή της εφαρμογή έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό επιλογών για υποψηφίους με μέτριες ή χαμηλές επιδόσεις.
  • Μηχανογραφικό 2022: Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα για τους φετινούς υποψηφίους είναι το ποιες σχολές και τμήματα θα συνθέτουν το μηχανογραφικό. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται κομβικοί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με τις συγχωνεύσεις ή ακόμα και τις καταργήσεις τμημάτων να θεωρούνται δεδομένες. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν τους φετινούς υποψηφίους. Ενδεικτικά, την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε η κατάργηση τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων του 2021.
  • Παράλληλο μηχανογραφικό: Κι ενώ στην Ανώτατη Εκπαίδευση αναμένονται απώλειες, στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ θεωρείται δεδομένη η προσθήκη ειδικοτήτων και νέων θέσεων εισακτέων. Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως το επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις 24 Οκτωβρίου 2021, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του τον περασμένο Ιούλιο 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες, με τις εγγραφές στα ΔΙΕΚ στις ηλικίες 18-20 να αυξάνονται σε σχέση με το 2020, από 6.715 σε 12.078.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Λόγω των περσινών αστοχιών, ακόμη και σε σχολές με υψηλές βάσεις, τα τμήματα προχωρούν σε διορθωτικές αλλαγές, καθώς η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής την περασμένη σχολική χρονιά, αποκάλυψε πολλά τμήματα που βρέθηκαν χαμηλά στην προτίμηση των υποψηφίων.

Ωστόσο, υπήρχαν και περιπτώσεις που προβλημάτισαν, όπως αυτή της Αρχιτεκτονικής Μηχανικών Ξάνθης, όπου το τμήμα έμεινε χωρίς εισακτέους για τη φετινή χρονιά εξαιτίας του υψηλού συντελεστή που έθεσε στο ειδικό μάθημα.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα φέτος στα πανεπιστήμια, όσα θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές, να υποβάλουν νέους συντελεστές, ώστε να μετριάσουν την επίδραση της ΕΒΕ στα αμφιθέατρά τους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα