Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2024 ΓΕΛ: Θέματα και απαντήσεις σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Πανελλήνιες 2024 ΓΕΛ: Θέματα και απαντήσεις σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Το τελευταίο μάθημα πριν από τις ευρωεκλογές έδωσαν σήμερα (06.06.2024) οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις πανελλήνιες 2024. Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στα Λατινική, τη Χημεία και την Πληροφορική.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίστηκαν με τα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και αφού κάνουν ένα… διάλειμμα λόγω ευρωεκλογών, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ επιστρέφουν στα θρανία την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ δίνουν ξανά μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, 11 Ιουνίου.

Το newsit.gr σας παρουσιάζει τις προτεινόμενες απαντήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες 2024, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ.

Τα Λατινικά

«Τα θέματα των λατινικών είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούν να χαρακτηριστούν βατά και αναμενόμενα. Οι μαθητές κλήθηκαν να διαχειριστούν 2 γνωστά κείμενα της ύλης τους και συγκεκριμένα τα κείμενα 19 και 42. Ζητήθηκε μετάφραση συγκεκριμένων αποσπασμάτων.

Η λεξιλογική άσκηση και η άσκηση εισαγωγής δεν παρουσιάζουν δυσκολίες. Απεναντίας, η εισαγωγή εξετάστηκε με άσκηση κλειστού τύπου, κάτι που σίγουρα ανακούφισε τους διαγωνιζόμενους.

Οι ασκήσεις της γραμματικής και του συντακτικού καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της ύλης, αλλά δεν παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Με αυτά τα θέματα οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αριστεύσουν», ανέφερε ο Νικόλας Γιαννάκης από τα φροντιστήρια Διακρότημα.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “ΛΑΤΙΝΙΚΑ” πατήστε εδώ

Δείτε εδώ τις πρώτες απαντήσεις για το μάθημα των Λατινικών

Η Χημεία

Στα θέματα της Χημείας παρατηρείται διαβαθμισμένη δυσκολία με κατανοητές εκφωνήσεις. Τα θέματα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης. Χαρακτηρίζονται ως αναμενόμενα, εκτίμησαν οι καθηγητές Κατερίνα Παπαμιχαήλ και Γιώργος Λιούκα του ομίλου Διακρότημα.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “ΧΗΜΕΙΑ” πατήστε εδώ 

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στη Χημεία από τα φροντιστήρια Διακρότημα

Η Πληροφορική

Τα θέματα που έπεσαν στο μάθημα της Πληροφορικής «αν και δεν είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας, ήταν πιο απαιτητικά σε σχέση με τα δυο τελευταία έτη. Ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούσαν να επιλυθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Λίγα ήταν τα σημεία που μπορούσαν να προβληματίσουν έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή. Μια υψηλή επίδοση είναι απόλυτα εφικτή.
Το θέμα Α δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες. Το θέμα Β και συγκεκριμένα το ερώτημα Β4 ήταν πιο απαιτητικό σε σχέση με προηγούμενα έτη και θα μπορούσε να δυσκολέψει τους εξεταζόμενους.

Το θέμα Γ ήταν σε γενικές γραμμές απαιτητικό, και ήθελε προσοχή από τον εξεταζόμενο. Το θέμα Δ δεν είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας και βασιζόταν σε μεθοδολογίες γνωστές και αναμενόμενες στους μαθητές», εκτίμησαν οι καθηγητές του φροντιστηρίου Διακρότημα.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ” πατήστε εδώ

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στην Πληροφορική

Απαιτητικά τα Λατινικά, βατά και χωρίς εκπλήξεις σε Χημεία και Πληροφορική

Κατά την Αγγελική Νικητοπούλου, φιλόλογο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τα Λατινικά ήταν απαιτητικά, από ό,τι αναμενόταν. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα θέματα ήταν γενικά βατά, κλιμακούμενης δυσκολίας, αλλά για κάποιον που δεν είχε προετοιμαστεί πολύ καλά, ήταν εύκολο να υποπέσει σε λάθη, καθώς τα φετινά θέματα κινήθηκαν σε ανώτερο επίπεδο σε σχέση με άλλες χρονιές».

Πιο συγκεκριμένα, το Δ θέμα «ήταν το πιο δύσκολο», όπως ανέφερε η κα. Νικητοπούλου, στο κομμάτι της αναγνώρισης της πρότασης και της μετατροπής σύνταξης, το οποίο «απαιτούσε αρκετές αλλαγές».

Χωρίς εκπλήξεις μεν, αλλά για καλά προετοιμασμένους ήταν τα σημερινά θέματα της Χημείας, σύμφωνα με την κα. Αλεξάνδρα Κάρα, μοριακή βιολόγο, καθηγήτρια στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα θέματα ήταν αναμενόμενα και στο επίπεδο που κινούνται συνήθως». «Δεν υπήρξε κάποια έκπληξη ως προς το τι ζητήθηκε από τους υποψηφίους, ωστόσο θα έπρεπε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι στο μάθημα», τόνισε.

Στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες χρονιές κινήθηκαν τα θέματα της Πληροφορικής, στην οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. «Τα θέματα ήταν βατά και ακόμη και κάποιος μέτρια προετοιμασμένος υποψήφιος, που έχει λύσει μέσα στη χρονιά αρκετές ασκήσεις θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κοντομήτρος, καθηγητής Πληροφορικής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ειδικότερα, για το Δ θέμα, ανέφερε ότι «ήταν -αναμενόμενα- το πιο δύσκολο, ωστόσο με λίγη προσοχή μπορούσε να βρεθεί η λύση του».

Πανελλαδικές ξανά μετά τις ευρωεκλογές

Διάλειμμα αρκετών ημερών θα έχουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών λόγω των ευρωεκλογών την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, θα συνεχίσουν τις εξετάσεις τους στα μαθήματα ειδικότητας από την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου.

Σημειώνεται τέλος, ότι από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και παρομοίως, από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου, οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις