Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2024: Μέτριας δυσκολίας τα Αρχαία, απαιτητικά Μαθηματικά και Βιολογία – Δείτε θέματα και απαντήσεις

Πανελλήνιες 2024: Μέτριας δυσκολίας τα Αρχαία, απαιτητικά Μαθηματικά και Βιολογία – Δείτε θέματα και απαντήσεις

Με τα πρώτα μαθήματα προσανατολισμού συνεχίστηκαν σήμερα (04.06.2024) οι πανελλήνιες εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις τα θέματα χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια, σύμφωνα με τους καθηγητές Νικόλα Γιαννακή και Παναγιώτη Τζιτζικάκη του ομίλου Διακρότημα.

Οι μαθητές εξετάστηκαν στο κείμενο του Πλουτάρχου, Περί Αλεξάνδρου τύχης και αρετής και σε απόσπασμα από το έργο του Μάρκου Αυρήλιου, Τα εις εαυτόν και στο αδίδακτο σε απόσπασμα από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη.

Στο διδαγμένο, ένας διαβασμένος μαθητής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στην εξέταση και στο άγνωστο κείμενο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες συντακτικές δυσκολίες αλλά χρειάζεται καλή γνώση της γραμματικής και του συντακτικού.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά» πατήστε εδώ.

Οι προτεινόμενες απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά από τον Εκπαιδευτικό όμιλο Διακρότημα.

Στα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα θέματα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ύλης και παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην επίλυσή τους σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Πανάγου από τα φροντιστήρια Διακρότημα.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Μαθηματικά” πατήστε εδώ.

Οι προτεινόμενες απαντήσεις στα Μαθηματικά από τον Εκπαιδευτικό όμιλο Διακρότημα.

Στη Βιολογία (ΟΠ Σπουδών Υγείας), «τα θέματα φαίνονται βατά, διαβαθμιζόμενης δυσκολίας και χωρίς κάποια ιδιαίτερη ασάφεια. Έχουνε ένα ποσοστό πρωτοτυπίας και είναι για καλά διαβασμένους μαθητές. Φαίνεται να είναι οριακά στον χρόνο για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές», σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Κατσιδονιώτη των φροντιστηρίων Διακρότημα.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Βιολογία” πατήστε εδώ.

Οι προτεινόμενες απαντήσεις στη Βιολογία από τον Εκπαιδευτικό όμιλο Διακρότημα.

Το newsit.gr θα σας παρουσιάζει τις προτεινόμενες απαντήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες 2024, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ.

Μέτριας δυσκολίας τα θέματα των Αρχαίων

«Με μία πρώτη ματιά, τα ζητούμενα από την ενότητα του διδαγμένου κειμένου ήταν βατά και στοχευμένα, ως προς το κομμάτι της εκφώνησης, κάτι που θα κατηύθυνε τους υποψηφίους», σχολίασε, εξάλλου, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φιλόλογος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Αθανάσιος Σταυριανόπουλος, και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξαν εκπλήξεις».

Ως προς το άγνωστο, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του Θουκυδίδη (Ιστορίαι, Θ 81.1-2). Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανόπουλο, τα θέματα ήταν «μέτριας δυσκολίας, με ιδιαιτερότητες».

«Χρειαζόταν από τους υποψηφίους να αποκωδικοποιήσουν κάποιους όρους, καθώς ο Θουκυδίδης έχει ιδιαίτερη γραφή», ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «οι ασκήσεις συντακτικού και γραμματικής απαιτούσαν καλή γνώση».

Απαιτητικά τα θέματα της Βιολογίας

«Για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, που είχαν εμβαθύνει περισσότερο τις γνώσεις τους στη Βιολογία», ήταν τα σημερινά θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, σύμφωνα με τη βιολόγο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Αλεξάνδρα Καρά.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα θέματα δεν έδιναν πολλές ευκαιρίες σε όποιον δεν ήταν καλός γνώστης της ύλης» και «ήταν δύσκολα για να τα κατανοήσουν οι μέτρια προετοιμασμένοι υποψήφιοι».

Απαιτητικά από άποψη χρόνου τα θέματα των Μαθηματικών

«Κατανοητά μεν, αλλά απαιτητικά από άποψη διαχείρισης χρόνου», ήταν τα θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσαατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σύμφωνα με τον μαθηματικό, καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Θεοφάνη Χανή.

«Τα θέματα ήταν καλά διατυπωμένα και στοχευμένα στους υποψηφίους και όχι σε καθηγητές», καθώς ήταν θέματα που κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα είχαν συναντήσει, τόνισε ο κ. Χανής.

«Το διαγώνισμα ήταν μεγάλο σε έκταση και κάλυπτε μεγάλο μέρος της ύλης. Κινήθηκε στην ίδια φιλοσοφία με τα περυσινά θέματα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο θέμα ήταν άσκηση του σχολικού βιβλίου και άρα διαχειρίσιμο από μεγάλο όγκο μαθητών. Ωστόσο, τα θέματα Γ4 και Δ4 ήταν τα πλέον απαιτητικά, που θα κρίνουν τις υψηλές βαθμολογίες, από 17 έως 20».

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ την Τετάρτη 5 Ιουνίου

Υπενθυμίζεται, ότι αύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, στα εξής μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Σημειώνεται, ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει καθοριστεί να γίνεται στις 08:30 και έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης έως τις 08:00.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις