Site icon NewsIT
18:31 | 22.05.17

Πανελλήνιες: Ξεχάστε αυτά που ξέρατε για την Β’ και Γ’ Λυκείου!

Πανελλήνιες: Ξεχάστε αυτά που ξέρατε για την Β’ και Γ’ Λυκείου!
Newsit Newsroom

Άλλο μαθητικό υλικό, άλλη μέθοδος αξιολόγησης και άλλος τρόπος εισαγωγής των μαθητών στο Πανεπιστήμιο δίνει τέρμα στις Πανελλήνιες όπως γίνονται τώρα. Δείτε τι αλλάζει στα σχολεία στην Ελλάδα.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην Ελλάδα για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μεταρρυθμίσεις στο γυμνάσιο και κυρίως στο λύκειο ανατρέπουν το σκηνικό που υπάρχει μέχρι σήμερα στα σχολεία και τον τρόπο που εισάγονται οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις καταργούνται και οι μαθητές προετοιμάζονται με τελείως άλλο τρόπο και από νωρίς, για την μελλοντική τους επαγγελματική κατάρτιση.

Νηπιαγωγείο

Στην Ελλάδα, η προσχολική εκπαίδευση έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Από το σχολικό έτος 2016-2017, όλα τα νηπιαγωγεία στην Ελλάδα λειτουργούν με βάση το πρότυπο ενός ενιαίου, ολοήμερου προγράμματος. Ο περαιτέρω προγραμματισμός περιλαμβάνει κυρίως την ενδεχόμενη ανάγκη επέκτασης της προσχολικής αγωγής με την προσθήκη ενός ακόμη έτους φοίτησης.

Δημοτικό

Στο δημοτικό σχολείο έχουν ήδη γίνει μεταρρυθμίσεις, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η συστηματική εισαγωγή του προτύπου ενός ενιαίου, ολοήμερου σχολείου. Το νέο ενιαίο, ολοήμερο δημοτικό σχολείο διατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) και επεκτείνεται πλέον σε όλα τα σχολεία. Όσον αφορά την αξιολόγηση, προτείνεται η αξιολόγηση των μαθητών με βάση μια περιγραφική ποιοτική – μέθοδο, που θα ανατροφοδοτείται από τον μαθητή και θα ενισχύει τη συνεργατικότητα.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στοχεύει στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού της ρόλου, της αυτονομίας της και της ανεξαρτησίας κάθε βαθμίδας, έτσι ώστε να προσφέρει τα μέγιστα εκπαιδευτικά οφέλη στους μαθητές. Η μεταρρύθμιση του Γυμνασίου θέτει τις βάσεις για μια πιο διεισδυτική και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση των μαθητών, απαλλαγμένη από τον αυστηρό εξετασιοκρατικό χαρακτήρα. Η δημιουργία μια αυτόνομης βαθμίδας ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο) θα προετοιμάσει τους μαθητές για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνοντας τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, χωρίς ωστόσο να αναιρεί τον αυτόνομο εκπαιδευτικό ρόλο του σχολείου.

Στο νέο γυμνάσιο προβλέπεται κυρίως η εφαρμογή δύο τετραμήνων αντί τριών τριμήνων καθώς και η πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πρωτοβουλίες που προβλέπει το τριετές σχέδιο για το νέο λύκειο:

  • Δημιουργία μιας επιτροπής που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
  • Αναβάθμιση των επιτροπών αξιολόγησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Εισαγωγή διαδικασιών αξιολόγησης των διευθυντών και των στελεχών εκπαίδευσης, μαζί με μια σειρά από σεμινάρια που θα λειτουργούν υποστηρικτικά, στο νέο πνεύμα που θα διέπει τα σχολεία.
  • Εισαγωγή της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών δομών το σχολικό έτος 2017-2018, με στόχο να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργατικού προγραμματισμού, αναστοχασμού και αποτίμησης των εκπαιδευτικών δράσεων που εφαρμόστηκαν, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητάς τους. Οριστικοποίηση των δεικτών προστιθέμενης αξίας κατά το σχολικό έτος 2018-2019.
  • Δημιουργία Κεντρικής Υποστηρικτικής Δομής της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, η οποία θα προβαίνει σε ετήσιο προγραμματισμό, αποτίμηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και της εφαρμογής τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς και της ορθολογικής στελέχωσης των σχολείων.
  • Επανασχεδιασμός της μεθόδου σχεδιασμού και υλοποίησης των αλλαγών που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό (δηλ. μεταθέσεις, αποσπάσεις, συνταξιοδοτήσεις), για τη σωστή λειτουργία του σχολείου από την αρχή του σχολικού έτους. Σκοπός είναι να προετοιμαστεί ένα πληροφορικό σύστημα που θα ελαχιστοποιεί τη γραφειοκρατία και θα καθιστά τη διαδικασία διαφανή και αντικειμενική.
  • Συνένωση των ειδικοτήτων / τομέων των εκπαιδευτικών.
  • Ήδη πραγματοποιούνται σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας.
  • Εκπαίδευση εκπαιδευτικών είτε από απόσταση είτε μεικτή (Μοντέλο Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης ). Προτεραιότητα έχει ήδη δοθεί σε μεθόδους διδασκαλίας-αξιολόγησης (μέθοδοι συνεργατικής διδασκαλίας, μάθηση βασισμένη στην έρευνα, διαφοροποιημένη διδασκαλία, ουσιαστική επίλυση προβλημάτων, projects, περιγραφική και διαμορφωτική αξιολόγηση).
  • Αναθεώρηση του υλικού που σχετίζεται με τα αναλυτικά προγράμματα. Ανανέωση / ριζική αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων.
  • Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το οποίο τα καλλιτεχνικά μαθήματα θα διδάσκονται για περισσότερες ώρες από τις όσες προβλέπονταν ως τώρα και επιπλέον θα συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία άλλων τεχνών στο αναλυτικό πρόγραμμα, (όπως θέατρο / πολυμέσα, οπτικοακουστική έκφραση, χορός, δημιουργική ανάγνωση / γραφή κλπ.).
  • Ενίσχυση των πειραματικών σχολείων, ώστε να υποστηρίξουν την αναβάθμιση των γενικών σχολείων και να διερευνηθούν τρόποι για τη μεγαλύτερη αυτονομία των συγκεκριμένων μονάδων.
  • Δημιουργία πρότασης / πλαισίου για την ένταξη παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Λήψη κατάλληλων μέτρων για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης ως σημείο αναφοράς στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Αναβάθμιση της ειδικής αγωγής με τη θέσπιση εσωτερικών κανονιστικών διαδικασιών για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, τα Τμήματα Ενσωμάτωσης, την Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης, τη Διαφορική Διάγνωση, τα Κέντρα Αξιολόγησης και Υποστήριξης για Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες κλπ., καθώς και για τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών και άλλων εξειδικευμένων στελεχών που εργάζονται σε δομές ειδικής αγωγής και για τα καθήκοντα των σχολικών συμβούλων, με την προοπτική να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των δύο (2) καθηγητών (ενός γενικού και ενός ειδικού) στην τάξη και να αναπτυχθούν συνεργατικές πρακτικές.
  • Διεπιστημονική προσέγγιση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης σε συνεργατικό πλαίσιο (συνεργασία ειδικών, Διαφορική Διάγνωση, Κέντρα Αξιολόγησης και Υποστήριξης, Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης κλπ.).
  • Εφαρμογή του ενιαίου κύκλου μαθημάτων πληροφορικής από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού έως το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη δημιουργία μιας δομής δικτύου υψηλής ποιότητας στα σχολεία.
  • Διεύρυνση βιβλιοθηκών και στα δημοτικά σχολεία. Αναβάθμιση των βιβλιοθηκών που υπάρχουν ήδη, άνοιγμά τους τοπική κοινότητα και δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών που θα συνδέονται με όλα τα σχολεία της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί το ψηφιακό περιβάλλον μάθησης.

Οι αλλαγές ξεκινούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το 2020. Μια από τις πρώτες αλλαγές θα είναι η υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ Λυκείου, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκινούν οι αλλαγές στις επόμενες τάξεις, πρώτα από την Β’ και στη συνέχεια και στην Γ’ Λυκείου.

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τη μείωση του αριθμού των μαθημάτων που αναμένεται να μειωθούν για την μεν Β’ Λυκείου στα 9 από τα 18 που είναι σήμερα και για την Γ’ Λυκείου ως 6 από 15 που είναι σήμερα.

Η αλλαγή που αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις έχει να κάνει με την θέσπιση του “εθνικού απολυτηρίου” το οποίο θα είναι ουσιαστικά και το εισιτήριο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτό το σύστημα βέβαια δεν πρόκειται να ισχύσει πριν το 2020 καθώς απομένουν να καθοριστούν όλες οι βασικές λεπτομέρειες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι αλλάζει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version