Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι 103.366 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα ξεκινά ο «Γολγοθάς» των Πανελληνίων εξετάσεων. Οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ έχει καθοριστεί φέτος στις 69.985, με τις 43.855 να αφορούν στις πανεπιστημιακές σχολές και τις 26.130 τα ΤΕΙ.
Από την Μεγάλη Τρίτη έχουν αναρτηθεί τα μηχανογραφικά δελτία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου οι υποψήφιοι για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να μελετήσουν ή και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει, ενώ οδηγίες σε ότι αφορά την ηλεκτρονική υποβολή τους, αναμένεταιο να δοθούν το επόμενο διάστημα.
Από τους υποψηφίους για τις Πανελλήνιες 2016, οι 3.395 έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλιό σύστημα εξετάσεων (εξέταση σε 4 μαθήματα) και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Όσον αφορά στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι 2.457 έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α’ (υποψήφιοι για ΤΕΙ) και αποτελούν 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, 56 υποψήφιοι έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β’ των ημερησίων ΕΠΑΛ.
Πανελλήνιες και εισακτέοι
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 4% των θέσεων των ΑΕΙ που προβλέπονται για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, θα διεκδικήσουν όσοι θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα των εξετάσεων. Παράλληλα, αυξημένο είναι το ποσοστό για τους υποψήφιους που προέρχονται από ΕΠΑΛ (εξεταζόμενοι με το παλαιό σύστημα), καθώς γι’ αυτούς διαμορφώνεται στο 13,8% των θέσεων που προβλέπονται για την εισαγωγή στα ΤΕΙ. Όσον αφορά στο φετινό αριθμό των εισακτέων, αυτός είναι αυξημένος κατά 1.640 θέσεις, σε σχέση με πέρυσι (68.345 θέσεις συνολικά), λόγω της αύξησης που σημειώνεται στους εισακτέους των ΤΕΙ. Στα πανεπιστήμια καταγράφεται μικρή μείωση θέσεων (345 λιγότερες).
Οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές μπορούν να αναζητήσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr) και ειδικότερα στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».Λεπτομέρειες για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών πρόκειται να γίνουν γνωστές στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:
– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).
– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).
-το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα (πατήστε εδώ).
– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα (πατήστε εδώ).
Ανακοίνωση κατανομής των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για υποψηφίους παλαιού και νέου συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ανακοινώνεται η αναλυτική κατανομή του αριθμού εισακτέων στις Σχολές τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ως ακολούθως: Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά 60% και 40%, τα οποία αντιστοιχούν στους υποψηφίους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερήσιων Γενικών Λυκείων και ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) των ετών 2015 και 2014 αντίστοιχα. Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ, κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά 60% και 40%, τα οποία αντιστοιχούν στους υποψηφίους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερήσιων Γενικών Λυκείων – ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) ή ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) των ετών 2015 και 2014 αντίστοιχα.
Πανελλήνιες 2016 και Βάσεις 2016
Οι προβλέψεις για τις βάσεις των σχολών που θα προκύψουν μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 μιλούν για πτώση μεγαλύτερη των 600 μονάδων που θα φτάσει ως και τις 4.000 μονάδες. Σύμφωνα με την Ημερησία για φέτος αναμένεται πως οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές όπως στις ιατρικές θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον 600 μορίων με την Ιατρική Σχολή της Αθήνας να κινείται στα 18.500 μόρια.
Αντίστοιχα οι Νομικές Σχολές θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα με εκείνη της Αθήνας να προβλέπεται ότι θα έχει βάση εισαγωγής τα 17.500 μόρια, ενώ οι βάσεις στις πολυτεχνικές σχολές θα κινηθούν 1.000 μόρια χαμηλότερα. Πάνω από 2.000 μόρια θα είναι η πτώση των βάσεων σε σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, ενώ στα παιδαγωγικά τμήματα όπως αυτό στα Ιωάννινα αναμένεται να πέσουν ως και 4.000 μόρια.