Ελλάδα

Πανελλήνιες: Τέλος τα Λατινικά, έρχεται η Κοινωνιολογία – Οι αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας

- Οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνουν και κατάργηση των Λατινικών στις Πανελλήνιες - Το μάθημα αντικαθίσταται από αυτό της Κοινωνιολογίας - Οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται, ενώ καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας - Κάθε κατεύθυνση θα έχει μόνο τρία μαθήματα από έξι ώρες το κάθε ένα - Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις μόνο σε χαμηλής ζήτησης σχολές

Τις αλλαγές στο Λύκειο ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σε αυτές υπάρχουν και αλλαγές που αφορούν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η πιο σημαντική από αυτές είναι το γεγονός ότι το μάθημα των Λατινικών αντικαθίσταται από αυτό της Κοινωνιολογίας.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις ώστε να αντιστοιχούν στα επιστημονικά πεδία. Εκτός της κατάργησης των Λατινικών και της αντικατάστασής τους από το μάθημα της Κοινωνιολογίας, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εμπλουτιστούν οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας.Ο βαθμός του Απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται με ποσοστό 10% για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο, ενώ το 90% θα καθορίζεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Η ομάδα προσανατολισμού θετικών επιστημών χωρίζεται σε δύο ομάδες, την ομάδα θετικών σπουδών και την ομάδα σπουδών Υγείας.

Σε κάθε κατεύθυνση θα υπάρχουν τρία μαθήματα από έξι ώρες το κάθε ένα.

Από τη Β’ Λυκείου οι μαθητές θα δηλώνουν τις σχολές προτίμησής τους έτσι ώστε να καθορίζεται εκ των προτέρων η ζήτηση ανά σχολή.

Όπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου θα υπάρξει κατάργηση των πανελληνίων όμως μόνο σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Η εισαγωγή σε αυτές τις σχολές θα γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα