Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

“Πανικός” με τα αναδρομικά στις συντάξεις – Αγωγές με “ταρίφα” που φτάνει και τα 200 ευρώ το κεφάλι

“Πανικός” με τα αναδρομικά στις συντάξεις – Αγωγές με “ταρίφα” που φτάνει και τα 200 ευρώ το κεφάλι

Η κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη «μάχη» για τις συντάξεις, αλλά μπροστά της ανοίγεται ένα δύσκολος δρόμος και έχει να κάνει με την πολιτική κυρίως διαχείριση της διεκδίκησης από την πλευρά των συνταξιούχων των αναδρομικών. Ήδη πάνω από 600.000 έχουν καταθέσει αίτηση για διακοπή της παραγραφής, χορήγησης αναδρομικών από συντάξεις και δώρα. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις ίσως ξεπεράσουν ακόμη και τα 2 εκατ.

Την ίδια ώρα τα δικηγορικά γραφεία, και ειδικά αυτά που αυτοδιαφημίζονται ως εξειδικευμένα στο εργατικό δίκαιο, γνωρίζουν ημέρες δόξας. Πολλοί συνταξιούχοι πιστεύοντας ότι μόνο με αγωγή μπορεί να έχουν τύχη, προχωρούν σε στην κατάθεσή τους, καταβάλλοντας βέβαια και το ανάλογο αντίτιμο, αυξάνοντας τον τζίρο των εν λόγω δικηγορικών γραφείων.

Η ταρίφα κυμαίνεται από 50 έως και 200 ανά άτομο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προσφυγών από κληρονόμους συνταξιούχων που απεβίωσαν, ενώ υπάρχουν «ειδικοί» που προτρέπουν ακόμη και τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που πήραν τη σύνταξή τους με βάση το νέο ασφαλιστικό, να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ αλλά και το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, καθώς προεξοφλούν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα κριθεί και αυτός αντισυνταγματικός.

Ο συνωστισμός των συνταξιούχων στα κατά τόπους υποκαταστήματα των ταμείων, σε συλλόγους και δικηγορικά γραφεία προκειμένου μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών, ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να δέχεται πλέον (από την περασμένη Δευτέρα) μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Ηλεκτρονικές αιτήσεις άλλωστε δέχεται πλέον και το ΕΤΕΑΕΠ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε πάλι, χθες, ότι οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις μπορούν να διακόψουν την παραγραφή. Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την παραγραφή και δίνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τη δυνατότητα στον συνταξιούχο, εντός 5 ετών, ήτοι έως τα μέσα του 2024, να σκεφτεί τι θα κάνει. Στο ενδιάμεσο διάστημα άλλωστε, θα έχει εκδοθεί και η κρίση του ΣτΕ. Έως τότε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχει ληφθεί και η όποια πολιτική απόφαση, η οποία μάλιστα θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων. Ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ή ακόμη και αγωγή.

Σύμφωνα με κύκλους νομικών ήδη είναι προς εκδίκαση περί τις 1.500 – 2.000 αγωγές συνταξιούχων, και είναι ψηλά στην λίστα προς εκδίκαση. Ένα μέρος αυτών, περίπου 100 ίσως και περισσότερες θα εκδικαστούν μέσα στο 2018.

Δημοσιονομική βόμβα

Η ανησυχία πάντως υπάρχει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, αφού πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων σε Εφετείο, δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα, αφού το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 10 δισ., ποσό που κανείς στην χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Οι ειδικοί υπολογίζουν το κόστος των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές σε 4 δισ. ευρώ το έτος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αφορά 2% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως το κόστος είναι πάνω από 4,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις