Η επαφή με σκύλους προσφέρει συντροφικότητα, χαρά, στοργή και παρέχει πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία. Ωστόσο, την αρμονική αυτή εικόνα μπορεί να διαταράξει το δάγκωμα από τον σκύλο, το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τετάρτη (30.10.24) στη δημοσιότητα το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έπεσαν θύμα δαγκώματος από σκύλο στη χώρα μας το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2023.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνον όσοι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε δομές υγειονομικής περίθαλψης. Ανέρχονται σε 1.656, αντιστοιχώντας σε 15,8 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Η συχνότητα των επισκέψεων διέφερε σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Τις περισσότερες είχε η Κεντρική Μακεδονία και τις λιγότερες τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως τα δαγκώματα σκύλων ως τραυματικά γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική βλάβη ή παραμόρφωση. Συνοδεύονται επίσης από σωματικό πόνο και οδύνη.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος να επιμολυνθεί το θύμα τους από παθογόνους μικροοργανισμούς ή κοινά βακτήρια από το στόμα του ζώου, αλλά και από την επιφάνεια του δικού του δέρματος. Σε τέτοια περίπτωση ελλοχεύει και κίνδυνος λοίμωξης από μικρόβια όπως:.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια της χώρας μας συνορεύουμε με χώρες όπου ενδημεί η λύσσα. Έτσι, ένα δάγκωμα μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασία ιατρικής αξιολόγησης για λήψη αντιλυσσικής αγωγής.
Η κατάληξη από το δάγκωμα
Από τους 1.656 τραυματισμούς που καταγράφηκαν, οι περισσότεροι (το 67,3%) ήταν ελαφροί. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 27,7%) ήταν μέτριοι. Οι υπόλοιποι ήταν σοβαροί (79 τραυματίες ή 4,9% των περιστατικών) ή κρίσιμοι (1 τραυματίας ή ποσοστό 0,1%).
Τα σημεία του σώματος όπου ήταν πιο συχνό το δάγκωμα του σκύλου ήταν τα πόδια. Υπήρχαν όμως και τραυματισμοί στο κεφάλι και στον αυχένα, αλλά κυρίως σε νεότερα άτομα.
Στο σχεδόν 37% των περιπτώσεων οι τραυματίες δεν είχαν ένα δάγκωμα, αλλά πολλά. Επιπλέον, το σχεδόν 3,9% των ασθενών (οι 46) χρειάσθηκαν νοσηλεία. Ένα άλλο 1,4% (16 τραυματίες) παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για εξειδικευμένη περίθαλψη.
Στο σχεδόν 12% των περιστατικών παρατηρήθηκε απώλεια ιστού, που συχνότερα αφορούσε δερματική βλάβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρών δαγκωμάτων, σημειώθηκε μερικός ή και πλήρης ακρωτηριασμός δακτύλων του χεριού. Αυτό συνέβη σε συνολικώς 9 περιστατικά. Άλλοι 54 ασθενείς είχαν επιφανειακή απώλεια δέρματος, ενώ 43 είχαν απώλεια δέρματος και υποκείμενου ιστού.
Πηγή: Iatropedia.gr