Στην κορυφή των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων του Στρατού Ξηράς βρίσκεται το πρόγραμμα αντικατάστασης των απαρχαιωμένων ελικοπτέρων UH-1 «Huey» με τα πανίσχυρα UH-60 «Βlack Hawk», μαζί αυτό που αφορά τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών εκτοξευτών MLRS.
Όμως όλα δείχνουν ότι τα δύο προγράμματα αντικατάστασης των ελικοπτέρων «Huey» με «Black Hawk» επανεξετάζονται από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως και συνολικά το σύνολο των εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με δεδομένους τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οι τελικές αποφάσεις τόσο για τα προγράμματα ενίσχυσης του Στρατού Ξηράς, αλλά και των υπόλοιπων Επιτελείων, δεν πρόκειται να ληφθούν εντός των επόμενων δύο μηνών και μέχρι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Εντός των επόμενων εβδομάδων το Στρατιωτικό Επιτελείο αναμένει από τους Αμερικανούς την έγγραφη απάντηση μέσω LOA (Letter of Acceptance) στο αίτημα για 35 καινούργια ελικόπτερα UH-60 «Βlack Hawk» από τα οποία τα 31 θα καλύψουν τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού και τα υπόλοιπα 4 της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται πλέον στο αμερικανικό Κογκρέσο για την τελική έγκριση, ενώ ήδη πέρασε από το αρμόδιο τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα για συμμαχικές χώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κόστος των 35 ελικοπτέρων, στο οποίο περιλαμβάνεται τόσο η εκπαίδευση του προσωπικού όσο και η υποστήριξη FOS (Follow On Support) σε βάθος πενταετίας, ξεπερνά, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το 1,1 δις δολάρια. Ωστόσο όπως σε όλες τις περιπτώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αγοράζονται μέσω διακρατικής συμφωνίας FMS (Foreign Military Service) στην οποία ακολουθείται η διαδικασία έγγραφης απάντησης μέσω LOA, το τελικό ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την διαμόρφωση.
Το αναμενόμενο ποσό απόκτησης των 35 ελικοπτέρων, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται εντός του σχεδιασμού του Στρατιωτικού Επιτελείου, με δεδομένη μάλιστα τη δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος χρόνου και μάλιστα στην ίδια τιμή με την οποία αγοράζει τα UH-60M «Βlack Hawk» o Αμερικανικός Στρατός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, θεωρείται αδύνατο να προχωρήσουν ταυτόχρονα τόσο το πρόγραμμα των «Βlack Hawk» όσο και αυτό εκσυγχρονισμού των MLRS. Το Στρατιωτικό Επιτελείο αναμένεται κατά συνέπεια εντός των επόμενων μηνών να κληθεί να καθορίσει νέες προτεραιότητες. Και όπως όλα δείχνουν να «θυσιάσει» τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον το ένα από τα δύο προγράμματα, με πιθανότερο αυτό να είναι η ο εκσυγχρονισμός των εκτοξευτών.
Σε περίπτωση που τελικά η απόκτηση των αμερικανικών ελικοπτέρων πάρει το «πράσινο φως» θα ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της σχετικής σύμβασης με τα πρώτα ελικόπτερα να παραλαμβάνονται από τον Στρατό Ξηράς δύο χρόνια αργότερα με ολοκλήρωση των παραδόσεων εντός τετραετίας.
Τα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν με τον βασικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντίμετρα, αισθητήρες αλλά και πολυβόλα. Ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα τα οποία προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα διαθέτουν επιπλέον εξοπλισμό και οπλισμό Combat Kit, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί από ελικόπτερο σε ελικόπτερο, με το κόστος τους να προστίθεται στο συνολικό ποσό απόκτησης.
Το πρόγραμμα απόκτησης των UH-60 «Βlack Hawk» χαρακτηρίζεται από τον Στρατό Ξηράς ως «must», καθώς τα αμερικανικά δοκιμασμένα ελικόπτερα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδόσεις και διαμορφώσεις από 35 χώρες, θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 «Huey», τα οποία αγγίζουν πλέον τα 55 έτη ζωής και έχουν συμπληρώσει χιλιάδες ώρες πτήσης.
Η επιλογή του ΓΕΣ να αποκτήσει «Βlack Hawk» έχει ως βασικά επιχειρήματα την αξιοπιστία και την δυνατότητα συνεχούς υποστήριξη των ελικοπτέρων καθώς τουλάχιστον 5.000 UH-60 ήδη βρίσκονται σε χρήση. Τα δικινητήρια «μαύρα γεράκια» 3ης γενιάς διαθέτουν ψηφιακή αντικραδασμική τεχνολογία και καινούργιο πιλοτήριο αποτελούμενο από τέσσερις multi-function ψηφιακές οθόνες.
Οι δύο κινητήρες που δίνουν ισχύ στο στροφείο και αυτό με τη σειρά του στους ενισχυμένους έλικες δίνουν στο Black Hawk τη δυνατότητα να επιχειρεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ημέρα και νύχτα. Με την αντιβαλλιστική προστασία, τα αντίμετρα και τα συστήματα αυτοπροστασίας αυξάνουν το επίπεδο επιβιωσιμότητας στο πεδίο επιχειρήσεων
Του Κώστα Σαρικά/ onalert.gr