Σάββατο, 28 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Πάνω από 14% τελικά το έλλειμμα του 2009 ;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Περίπου 40 ημέρες πριν από την επίσημη εξέταση της…

Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί ακόμη να πείσει την Eurostat ότι το έλλειμμα για το 2009 ήταν 12,7% του ΑΕΠ και όχι πάνω από το 14%, όπως υπολογίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται εδώ και περίπου 15 ημέρες στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με την “Ναυτεμπορική” εξονυχιστικό έλεγχο πραγματοποίησε το κλιμάκιο της Εurostat στις υπηρεσίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στον Πειραιά, που βρέθηκε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη εν όψει της έκθεσης για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των 27 κρατών-μελών για το 2009 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου. Οι έλεγχοι φαίνεται ότι ανέδειξαν διαφορές μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Eurostat για το έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου. Συγκεκριμένα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δαπάνες ύψους περίπου 3,2-3,4 δισ. ευρώ (1,4-1,5% του ΑΕΠ) οι οποίες αφορούν κυρίως χρέη των νοσοκομείων και κοινοτικές εισροές που αν δεν διευκρινιστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελλείμματος από το 12,7% στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ για τον περασμένο χρόνο.

 

Οπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο είχε αποτέλεσμα την ανατροπή για άλλη μια φορά των δημοσιονομικών στόχων του 2010 και κατά συνέπεια την ανάγκη λήψης νέων έκτακτων μέτρων.

 

Το έλλειμμα του 2009 θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Eurostat μέχρι και το δεύτερο 15ήμερο του μήνα όταν αναμένεται να ανακοινωθούν και τα τελικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε