Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Πάνω από 20.000 Αθηναίοι δεν έχουν στέγη και φαγητό

Πάνω από 20.000 Αθηναίοι δεν έχουν στέγη και φαγητό

Την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τις ευπαθείς ομάδες στην Αθήνα, καθώς και τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι (κτίριο Αεριοφυλάκιο 2).

Η έρευνα που δίνεται στην δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού – 17η Οκτωβρίου-διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου και τα συμπέρασμα της θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στον δήμο.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου αφού επεσήμανε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα, στην Αθήνα η δημοτική αρχή κατάφερε να κρατήσει τον δήμο όρθιο και αυτό έγινε εφικτό με την άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. «Με αυτήν την πολιτική, και ξεπερνώντας τα αυστηρά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αφήσαμε πίσω μας τις παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Σοκαριστικά στοιχεία για τους άστεγους και τα συσσίτια

Σήμερα, περισσότεροι από 20 000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από τη δημοτική αρχή αυτό έγινε κατορθωτό -παρά τους 60% λιγότερους πόρους που διατέθηκαν-χάρη στη νέα αντίληψη που οδηγεί από την φιλανθρωπία στην αλληλοβοήθεια.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου το 54% έλληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια , το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ, το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους.

Οι κοινωνικές δομές για τη στήριξη οικογενειών

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές στήριξης οικογενειών ή πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ο δήμαρχος επεσήμανε:

– τον σημαντικό ρόλο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου 400 νοικοκυριά το χρόνο υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες
– το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», το οποίο σε συνεργασία με χορηγούς παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο).
– τον «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης που έκανε πράξη την ιδέα της Αλληλοβοήθειας και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.
– την άμεση ανταπόκριση του δήμου, μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στα αιτήματα σίτισης που δήχθηκε από σχολεία, ενώ σιτίζει όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του : από 250 πέρυσι, σε 1100 φέτος!

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την βούληση να συνεχιστεί η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη των ασθενέστερων αλλά και η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, με τη συμβολή νέων δομών και δράσεων, με στόχο να κάνουμε πράξη όπως είπε το: «Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια κίνημα!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φτώχεια στην Κρήτη με αριθμούς

Τρία εκατομμύρια Ισπανοί ζουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας

Στα όρια της φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες

Πού καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε