Ελλάδα

Πανούσης: Κυκλοφορούν άλατα μπάνιου και αρωματικά κεριά με δράση ίδια με της ινδικής κάνναβης!

Δράση ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης ανιχνεύθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αρωματικά που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας, όπως επισημαίνει έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Αφορμή, ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών.

«Παρατηρείται μια νέα τάση που αφορά στο κάπνισμα αρωματικών ποτ πουρί, που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας. Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους πρόκειται για φυτικά αποσπάσματα στα οποία ανιχνεύονται ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών, η δε δράση τους είναι ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης»
, αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Προσθέτει ότι ενόψει αυτών, σε περίπτωση που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά, προϊόντα στα οποία ανιχνεύονται οι ανωτέρω ουσίες, ανακαλούνται και αποσύρονται με απόφαση του ΕΟΦ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή αφορά στην εμπορική ονομασία των προϊόντων και όχι στην ουσία. Πάντως, από τις πρόσφατα διεθνώς εντοπισμένες ουσίες, τα συνθετικά κανναβινοειδή αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες νέων συνθετικών ναρκωτικών που παρακολουθούνται από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System).

Ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων ψυχότροπων ουσιών έχει συμπεριληφθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSI) για την καταπολέμηση του

Προς την κατεύθυνση το 2009, με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, θεσπίστηκε πανευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τις εν λόγω ουσίες, υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και της EUROPOL, στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται εκτίμηση της επικινδυνότητάς τους, προκειμένου οι ουσίες να υπόκεινται σε μέτρα ελέγχου και ποινικές κυρώσεις σε όλη την ΕΕ.

Σημειώνεται δε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ επεξεργάζεται νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε μέτρα ελέγχου των νέων ψυχοτρόπων ουσιών. Επιπροσθέτως, για την έγκαιρη συγκέντρωση πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργήθηκε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης-Early Warning System, ως ένας μηχανισμός ταχείας ανταπόκρισης για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά. Όπως ενημερώνει ο κ. Πανούσης, μόλις τεθεί σε λειτουργία ο εν λόγω μηχανισμός, επιστημονική επιτροπή πλαισιωμένη από την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων των Κρατών – Μελών, προβαίνει στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας της ουσίας και προτείνει καθεστώς ελέγχου εντός της ΕΕ.

Αρμόδιος φορέας συλλογής πληροφοριών για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά στη χώρα μας είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) το οποίο συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά.

Ωστόσο, η μεγάλη και συνεχίζομενη αύξηση του αριθμού των νέων ψυχοτρόπων ουσιών καθιστά ανέφικτο τον έλεγχο των αυτών, μια προς μια, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και επισημαίνει ότι οι ουσίες που τελικώς υποβάλλονται σε μέτρα ελέγχου αντικαθίστανται γρήγορα με νέες, συχνά με μικρές τροποποιήσεις της χημικής τους σύνθεσης και με παρόμοια αποτελέσματα, με συνέπεια τη δυσχέρεια διενέργειας σχετικών ελέγχων σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει προβλεφθεί ότι με κοινή υπουργικών απόφαση και ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, μπορεί να προστίθενται και άλλες ουσίες στις κατηγορίες του Ν. 4139/2013.

Ο βουλευτής που είχε καταθέσει την ερώτηση, ανέφερε πως νέα επικίνδυνα συνθετικά ναρκωτικά έχουν πλημμυρίσει τα στέκια των τοξικομανών στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ειδικότερα ότι οι τοξικομανείς, επειδή η ηρωίνη θεωρείται ακριβή, έχουν στραφεί σε επικίνδυνες προσμίξεις ουσιών, όπως το πλέον διαδεδομένο sisa που περιέχει υγρά από μπαταρίες και χλωρίνη. Ειδικά για το συγκεκριμένο ναρκωτικό στο έγγραφο αναφέρεται ότι πρόκειται για τύπο μεθαμφεταμίνης, υπαγόμενη στον Πίνακα Α΄ του Κώδικα των Ναρκωτικών, η χρήση της παρουσίασε έξαρση τα έτη 2012 και 2013 και έκτοτε βρίσκεται σε ύφεση.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα