Ελλάδα

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Προσέξτε πώς θα φαίνεται το φεγγάρι!

Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου την Παρασκευή και 13 ονομάζεται και "micromoon".

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου την Παρασκευή και 13 είναι πιο κοντά στην έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.
Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη. Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι γνωστή ως “harvest moon” (σ.σ. harvest σημαίνει συγκομιδή). Το όνομα προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή. Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Παρασκευή και 13 με πανσέληνο

Η πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2019 συμπίπτει ξανά με την… γρουσούζικη ημερομηνία, Παρασκευή και 13, ύστερα από 20 χρόνια. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000 και η επόμενη θα είναι στις 13 Αυγούστου του 2049.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εδαφική παραμόρφωση και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη κατέγραψαν οι δορυφόροι μετά τους σεισμούς σύμφωνα με το ΑΠΘ
Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων ραντάρ δίνουν ενδείξεις δραστηριότητας στη Καλδέρα της Σαντορίνης και εδαφική παραμόρφωση
Σαντορίνη
Μετά τη Γάνδη και το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζητά από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλαγές στο πόρισμα για τα Τέμπη: «Δεν συμφωνήσαμε στα αίτια της πυρόσφαιρας»
Ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χρήστος Παπαδημητρίου, είχε ζητήσει να μη γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση από ΑΕΙ
Τα τρένα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη