Για πρώτη φορά έδωσε στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα κατά τη διάρκεια του lockdown, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής, 27.11.2020, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για 2.013 νέα κρούσματα κορονοϊού, 101 νεκρούς και 607 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης βρισκεται στη 17η θέση σε σχέση με τα ημερήσια κρούσματα και στην 14η με σχετικά τους θανάτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more: Κορονοϊός: Καλά νέα από την κατανομή – Ποιές περιοχές παρουσιάζουν κάμψη στα κρούσματα
Και μπορεί τα μέτρα να έχουν αρχίσει να αποδίδουν και η επιδημιολογική καμπύλη των νέων κρουσμάτων να μειώνεται, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά ιδιαίτερα υψηλό. Η καθηγήτρια είπε ότι αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 25.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε 2.000 νέα κρούσματα. Στην Αττική ο μέσος όρος είναι κάτω από 400 κρούσματα και κάτω από 600 στην Θεσσαλονίκη. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν κορονοϊό είναι τα 48 έτη.
«Η μείωση είναι μικρότερη από αυτή που θα θέλαμε», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται μέσα στην εφαρμογή του lockdown αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, οφείλεται σε συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε κλειστές δομές. Αναμένεται, ωστόσο σύμφωνα με την ειδικό, περαιτέρω μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Συνεχίζεται και θα συνεχιστεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας» προειδοποιεί η Παπαευαγγέλου
Μεγάλη δυσκολία υπήρξε στο σύστημα Υγείας αυτήν την εβδομάδα, καθώς εντοπίστηκαν 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικακή ομάδα άνω των 65 ετών, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται, όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς στο ΕΣΥ, ενώ το 1/4 από αυτούς νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. “Αναμένεται μείωση στις εισαγωγές και τις νοσηλείες την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε η καθηγήτρια.
Click4more:
Αναφερόμενη στην πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην επικράτεια, είπε ότι αγγίζει το 88%, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς και ειδικά επιδημιολογικά μοντέλα, τις επόμενες 15 μέρες 1.600 άνθρωποι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη και ακόμη 250 σε ΜΕΘ.
«Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή και οι ΜΕΘ αποτελούν βασικό δείκτη. Μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε άμεση αύξηση κρουσμάτων και κατά συνέπεια αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Αν η άρση των μέτρων σημειωθεί αφού έχει μειωθεί αρκετά η διασπορά στην κοινότητα, μόνο τότε θα είναι επιτυχημένη», διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να τηρούμε τα μέτρα.
Δείτε όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου
*Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.