Ο κ. Παπασπύρου τόνισε πως «είχαμε κάποιες πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που οι ειδικοί επιθεωρητές αξιοποίησαν, διεξήγαγαν έρευνες και ανακαλύφθηκαν αυτά που ανακαλύφθηκαν.
Αλλοδαποί (Λιβανέζοι και Σύριοι) έχουν αποκτήσει αυτοί και οι οικογένειές τους ελληνική ιθαγένεια, επικαλούμενοι ελληνική καταγωγή από απώτατη Ελληνίδα συγγενή, γιαγιά ή προγιαγιά, γεννημένες στα τέλη του 19ου ή αρχές του 20ού αιώνα στην Αθήνα και εμφανίζεται να έχουν τελέσει γάμο με Λιβανέζο ή Σύρο στην αλλοδαπή, προ 80 και πλέον ετών. Απέκτησαν δήθεν απογόνους και έτσι ελκύεται η ελληνική καταγωγή… ενώ πέθαναν άτεκνες και άγαμες αυτές οι γιαγιάδες».
Ακόμη, ανέφερε ακόμα ότι «η πλειοψηφία των αιτήσεων έγινε στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα, τα χαρτιά τους ήταν πλαστά, ενώ οι θεωρήσεις των γνησίων υπογραφής φέρονται να έγιναν στην Αθήνα από τους ίδιους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων». «Πρόκειται για ευρύ κύκλωμα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «το πόρισμα έχει σταλεί στον εισαγγελέα και αυτός θα τα βρει».
«Έχουμε ψάξει περίπου 40-41 υποθέσεις» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό μέρος αυτών των συναλλαγών θα εξεταστεί στη συνέχεια, «προτάθηκε η ανάκληση όλων των ανωτέρω αποφάσεων ιθαγένειας, η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων και η διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τα περαιτέρω».
Παράλληλα, η κ. Παπασπύρου επιβεβαίωσε για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, ότι μετά την παύση «θα περάσουν από πειθαρχικά συμβούλια και από εκεί και πέρα αυτά θα κρίνουν».