Με αφορμή τις ημέρες των γιορτών, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, Μιχάλης Τσιφάκης, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τιμών από κατάστημα σε κατάστημα και γι αυτό επιβάλλεται επισταμένη έρευνα τιμών σε συνδυασμό πάντα με την ποιότητα των προϊόντων.
Υπάρχουν φθηνά και ακριβά προϊόντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φθηνότερο είναι υποβαθμισμένο η το ακριβότερο είναι καλύτερο προϊόν. Είναι βέβαιο ότι “κερδισμένος” καταναλωτής θα είναι αυτός που μόνο με ορθολογική αγοραστική συμπεριφορά θα προστατέψει το εισόδημά του, το οποίο πλήττεται κυρίως από φόρους και ακρίβεια.
Γι’ αυτό ο καταναλωτής πρέπει:
1.Να ιεραρχεί τις ανάγκες του, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.
2.Πριν αγοράσει να κάνει επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
3.Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.
4.Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες τους που κάτι έχουν να πουν (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.α.).
5.Να επιλέγει ζωικά προϊόντα που βρίσκονται σε προθήκες –ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια, στους πάγκους τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
6.Να ελέγχει την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα κ.α.).
7.Να επιλέγει τις οικονομικότερες προσφορές των super markets γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες, να αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και να κάνει χρήση εκπτωτικών κουπονιών ( εφόσον διαθέτει ).
8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.
9.Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .
10. Τέλος να διαχωρίζει το ”πρέπει” από το ”θέλω” δηλαδή το χρήσιμο από το αχρείαστο.
Προσοχή στα παιχνίδια
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς, στις αγορές παιχνιδιών. Τα παιδιά που μαθαίνουν τη ζωή είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές! Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες.
Προσοχή λοιπόν! Αποτρέψτε τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες , μετατρέπει συνήθειες , διεγείρει επιθυμίες …
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στα συγκεκριμένα είδη , ώστε να διασφαλιστεί , όσο αυτό είναι δυνατό , ότι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι «ασφαλή» και δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μικρών παιδιών.
Το κάθε παιχνίδι προορίζεται για συγκεκριμένη ηλικία , χαρακτήρα και ωριμότητα του παιδιού.
Ø Τα παιχνίδια που αγοράζετε, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE» , που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.
Ø Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια( ανοικτές συσκευασίες).
Ø Το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού ( αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία).
Ø Αποφεύγετε τα παιχνίδια που έχουν αιχμηρές μύτες , βελόνες και διάφορα άλλα αποσπώμενα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα.
Ø Τα παιχνίδια δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα , ούτε να μυρίζουν σαν αυτά , γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.
Ø Να προτιμάτε παιχνίδια από σοβαρά και εξειδικευμένα εργοστάσια.
Ø Μην αγοράζετε παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.
Ø Να διαβάζεται προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις .
Ø Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic»
Ø Tέλος, τα παιχνίδια που θ’ αγοράσετε δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών , την ψυχική τους ισορροπία και να διαταράσσουν τις σχέσεις τους με το οικογενειακό περιβάλλον.