Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Παραμονή πρωτοχρονιάς σήμερα με Doodle από τη Google [pics]

Παραμονή πρωτοχρονιάς σήμερα με Doodle από τη Google [pics]

Παραμονή πρωτοχρονιάς σήμερα, και η Google αφιερώνει το Doodle στην ημέρα αυτή. H Google υποδέχεται την Παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον… κλασικό τρόπο.

Με ένα ωραίο animation, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, η Google ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος. Με αυτό τον τρόπο η Google αποχαιρετάει το έτος 2016, καθώς αυτό είναι το τελευταίο Doodle για αυτή τη χρονιά. Η Google, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, δίνει το σύνθημα για την μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, σε όλο τον κόσμο.

Η Πρωτοχρονιά καιη παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της Εκκλησίας και τη σύνδεσή της με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, διαιωνίστηκε μέχρι σήμερα σαν λαϊκή γιορτή. Τα σημαντικότερα έθιμα αυτής είναι τα ακόλουθα:

  • Η διανομή στα παιδιά δώρων, τα οποία οι νοικοκυρές παρασκευάζουν στα σπίτια. Αυτά κυρίως είναι γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.ά.
  • Συντροφιές μικρών παιδιών από την παραμονή ψάλλουν τα κάλαντα στα σπίτια και στα μαγαζιά και μαζεύουν φιλοδωρήματα.
  • Τα μεσάνυχτα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις 12, σβήνουν τα φώτα και οι οικογένειες γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ψάλλουν ύμνους, ανταλλάσσουν φιλιά και κόβουν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Εκείνος μάλιστα που βρίσκει στο κομμάτι του το νόμισμα, που είναι κρυμμένο μέσα σ’ αυτήν, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2015

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2014

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2013

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2011

Η πίτα, που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και που κόβεται σε πανηγυρική συγκέντρωση των μελών της οικογένειας ή και άλλων συγγενών και φίλων, έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα) και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας…

Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα. Και η ιστορία της έχει ως εξής. Ο Μ. Βασίλειος, για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή, για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει, για να μην λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μ. Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίττες – ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα που είχαν μαζευτεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κράταγε ό,τι του τύχαινε. Πάρα πολλά έτυχαν και στα παιδιά…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε