Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι απεργίες έξι συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει κατά της αξιολόγησης-στοχοθεσίας των δημοσίων υπαλλήλων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:
α) «Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας»
β) «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ»
γ) «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας – ΠΟΣΕΥΓ»
δ) «Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας – ΟΣΕΑΔΕ»
ε) «Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας – ΟΣΥΑΠΕ» επί αγωγών που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν εντολών του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο, με τις ανωτέρω αποφάσεις, έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες είναι πολιτικές απεργίες και κρίνονται παράνομες, αφού επιχειρούν ουσιαστικά να καταλύσουν το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί, σε ζήτημα μάλιστα που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική της εξουσία.
Περαιτέρω, έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες, δεδομένου ότι αφορούν σε αποχές των υπαλλήλων από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022 μέχρι το πέρας αυτής για την αξιολογική περίοδο 2023, είναι ως εκ τούτου καταχρηστικές.
Επίσης, με την υπ’ αρ. 369/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν εντολής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κρίθηκε παράνομη η εξαγγελθείσα απεργία/αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης στοχοθεσίας του «Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».
Υπενθυμίζεται δε, ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προηγούμενη απόφαση του είχε κρίνει παράνομη και την απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ με την οποία καλούσε τα μέλη της να απέχουν από την αξιολογητική διαδικασία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις νέες αποφάσεις του δικαστηρίου δήλωσε: «Η αξιολόγηση-στοχοθεσία των δημοσίων υπαλλήλων συνιστά ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο στοχεύει πρωτίστως και κυρίως στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην αναμόρφωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Προσφύγαμε στα δικαστήρια προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της αξιολογητικής διαδικασίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και της ελληνικής κοινωνίας συντάσσεται με τη στόχευσή μας και δεν σκοπεύουμε να υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον σε αυτή την απαίτηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας που έχουμε θέσει σε εφαρμογή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη Δημόσια Διοίκηση καθηλωμένη στον εξισωτισμό της Αριστεράς».