Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Με ”βόμβες” απαντά ο Ερντογάν στη συμφωνία για την ΑΟΖ: Δεν κάνω πίσω στο φυσικό αέριο στην Κύπρο

Με ”βόμβες” απαντά ο Ερντογάν στη συμφωνία για την ΑΟΖ: Δεν κάνω πίσω στο φυσικό αέριο στην Κύπρο

– Προτού στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου για την ΑΟΖ ο Ερντογάν απαντά με ψυχροπολεμικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση
– Η Τουρκία απαιτεί από την Κύπρο να σταματήσει τις έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου προσφέροντας το ανεκδιήγητο αντάλλαγμα της απόσυρσης του τουρκικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ
– Απερρίφθη χωρίς δεύτερη κουβέντα πρόταση του ΟΗΕ για αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς είχε την απίστευτη προϋπόθεση συγκρότησης κοινής επιτροπής από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες

Ραγδαίες εξελίξεις έχει πυροδοτήσει τόσο η συμφωνία του Καίρου μεταξύ Σαμαρά Αναστασιάδη και Σίσι για την οριοθέτηση ΑΟΖ, όσο και τα αυστηρά μηνύματα που έστειλαν οι τρεις ηγέτες στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η απαίτηση της Άγκυρας είναι ωμή και συνοψίζεται σε μία φράση: Σταματήστε τις έρευνες για να φύγει το Barbaros

Ο Ερντογάν όχι μόνο αντέδρασε άμεσα αλλά με ύφος σουλτάνου έστειλε, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, την προκλητική του απάντηση στην Ελληνική κυβέρνηση.
”Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο”.

Μετά το μήνυμα Ερντογάν προς την Αθήνα η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο έστρεψε τις απειλές της και προς την Κύπρο, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.
Η απαίτηση της Άγκυρας είναι ωμή και συνοψίζεται σε μία φράση: Σταματήστε τις έρευνες για να φύγει το Barbaros.
Δηλαδή με λίγα λόγια οι Τούρκοι προσπαθούν να εγκλωβίσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων, πατώντας πάνω στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν όταν έστειλαν το ερευνητικό τους σκάφος να κάνει έρευνες χωρίς καμία νομιμοποίηση.

Την πρόταση αυτή σύμφωνα με δημοσιεύματα απέρριψαν αυτόματα τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία.

Την ίδια τύχη όμως, είχε και η πρόταση από πέντε σημεία που υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει:

-Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.

Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.

Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ‘Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές.

Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ ΜΠΕ, Βήμα, Έθνος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε