Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας τους στην απόφαση για παράταση του lockdown, για μία εβδομάδα.
«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής (26.02.2021), κάνοντας λόγο για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις, η… φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως είπε, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη τη χώρα και το ένα τρίτο από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών και πρόσθεσε ότι αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Η κα Παπαευαγγέλου εκτίμησε στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και είπε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Ο στόχος της 15ης Μαρτίου
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η απόφαση για παράταση του lockdown ήταν… μονόδρομος. Πλέον, ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η 15η Μαρτίου. Από τη στιγμή που θα έχουν μεσολαβήσει δύο εβδομάδες και θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα… δειλό άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό αυστηρά μέτρα, και ίσως μία εβδομάδα αργότερα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυμπιεστούν οι κλίνες ΜΕΘ και θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.