Παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στην Αττική, όπως και το κλιμακωτό ωράριο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Όπως ορίζει η ΚΥΑ, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων για την περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας, που προβλέπεται στο άρθρο 235 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα μέτρα πριν το lockdown
Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε τις εγκρίσεις για τα εμβόλια.
Τότε, θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών.
Ο κ. Γώγος είπε ακόμα ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να υπάρξει μια συνολική ανοσία αλλά πρόσθεσε ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα συνεχιστούν και το 2021 θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα όπως η γρίπη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο καθηγητής σημείωσε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την εβδομάδα πάνω από 1.000 κρούσματα και είπε πως ανησυχεί για την πίεση στο σύστημα υγείας αφού οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000.
Η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και δεν εφαρμοστούν σωστά υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε τα 2.000 με 2.500 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου.
click4more: Πέτσας στο newsit.gr: «Είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού»
Πρόσθεσε ότι ναι μεν τα περισσότερα τεστ αυξάνουν τον αριθμό των αναγνωρισμένων κρουσμάτων αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Η κα Λινού είπε ότι εστίες κορονοϊού είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πρέπει να ενισχυθούν με δρομολόγια και μάλιστα πρότεινε με ένα είδος συμβάσεων να χρησιμοποιηθούν και τα τουριστικά λεωφορεία αλλά και να μπουν στην μάχη και τα ταξί με ένα είδος κουπονιού που θα δίνεται στους πολίτες.
Όσον αφορά στο σύστημα υγείας είπε ότι απλές κλίνες πάντα μας περίσσευαν και αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των θετικών και ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τότε μπορεί να μην μας φτάνουν οι ΜΕΘ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Λινού είπε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα πριν το lockdown που δεν έχουν αποφασισθεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν, όπως περισσότερα τεστ και ειδικά στα σχολεία, αλλά και όπου είναι δυνατόν και βοηθάει και το κλίμα της χώρας μας το μάθημα σε ανοιχτούς χώρους.