Μια από τις χιλιάδες φωτογραφίες ντοκουμέντο τραβηγμένη από τον Γιάννη Μπεχράκη. Μια φωτογραφία που έγραψε τη δική της ιστορία. Αλλά για το Facebook έπρεπε να… εξαφανιστεί.
Όσοι τον γνώρισαν, όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, όσοι θαύμασαν τη δουλειά του, όσοι αισθάνθηκαν δέος κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του, συγκλονίστηκαν όταν αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Μπεχράκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.
Καθώς οι ώρες περνούσαν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανακάλυπταν ξανά τις φωτογραφίες – έργα τέχνης. Φωτογραφίες ντοκουμέντα από κάθε γωνιά του κόσμου, όπου είχε ταξιδέψει ο σημαντικότερος Έλληνας φωτορεπόρτερ.
Πολλές ανέβηκαν στα social media. Μια από αυτές και η φωτογραφία – σταθμός από τη Σομαλία. Μια γυναίκα με μπλε φόρεμα, κρατά ένα λευκό, βρώμικο μπιτόνι και δίνει νερό σε ένα παιδί σκελετωμένο από την πείνα. Μια εικόνα γροθιά στο στομάχι που μετέφερε στα πέρατα της γης ο Γιάννης Μπεχράκης.
Αυτή τη φωτογραφία, μια από τις δυο «δυνατές» που τράβηξε ποτέ ο Έλληνας φωτογράφος, θέλησαν να ανεβάσουν στο Facebook άνθρωποι που ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη και τη διαδρομή του.
Αλλά διαπίστωσαν λίγο αργότερα ότι το Facebook δεν επέτρεπε την αναδημοσίευσης μιας φωτογραφίας ντοκουμέντο. Το γυμνό παιδί, το γυμνό σκελετωμένο παιδί, το παιδί ένα βήμα από το θάνατο εξαιτίας του λιμού, παραβίαζε τους όρους του Facebook για το γυμνό…
Οι καταγγελίες πως η φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη παραβίαζε τους όρους του Facebook για το γυμνό έπεσαν βροχή. Και κάπως έτσι, παραβιάστηκε η λογική…