Site icon NewsIT

Πάργα: Μία κοσμοπολίτικη πόλη με υπέροχες παραλίες

01.09.2024 | 07:02
Πάργα: Μία κοσμοπολίτικη πόλη με υπέροχες παραλίες

Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και αποτελεί το πολύχρωμο στολίδι της Ηπείρου.

Εκ πρώτης όψεως, η Πάργα μοιάζει με νησί, ενώ είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου (σ.σ. μικρός λόγος) Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους.

Η Πάργα απέχει περίπου 68 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και 40 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι της τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Στη δημοτική κοινότητα ανήκουν οι τοπικές κοινότητες Αγιάς, Ανθούσας, Λιβαδαρίου.

Η Πάργα αποτελεί πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινές μήνες. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία, καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Ένα ακόμα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κάστρο του Αλή Πασά. Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου. Είναι χτισμένη στις παρυφές του ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Η Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.

Σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.

Επιπρόσθετα, διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών. Πιθανώς οι πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν, έκανε τους κατοίκους να στρέφονται στο θρησκευτικό τους συναίσθημα.

Οι εκκλησίες που βρίσκονταν έξω από την πόλη διέθεταν πολεμίστρες για αμυντικούς σκοπούς. Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελαδιό βρίσκεται η Μονή των Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με ψηλό καμπαναριό που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες.

Στην Πάργα θα συναντήσετε και αρκετές μαγευτικές παραλίες με τιρκουάζ χρώματα που περιβάλλονται από κατάφυτα τοπία, αλλά και κόλπους. Τους νεότερους χρόνους χρησίμευαν ως λιμάνια ή αγκυροβόλια για τη ναυσιπλοΐα.

Παραλία Σαρακήνικο

Η παραλία Σαρακήνικο βρίσκεται στο βάθος ενός κλειστού κόλπου, σε μία απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Πάργας, μετά το χωριό Αγιά. Η παραλία έχει ψιλή άμμο και λίγα βότσαλα κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ διαθέτει πεντακάθαρα νερά.

Παραλία Καραβοστάσι

Σε απόσταση 22 χλμ. από την κωμόπολη της Πάργας βρίσκεται η παραλία Καραβοστάσι, που είναι μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με άσπρη άμμο και πεντακάθαρα νερά.

Παραλία Βάλτος

Η παραλία Βάλτος είναι η μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με έκταση που αγγίζει τα 3 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο στον οποίο δεσπόζει το κάστρο της Πάργας που είναι κτισμένο στο πίσω μέρος. Η παραλία έχει χρυσή άμμο και βότσαλα καθώς και ήρεμα νερά. Μετά το μπάνιο, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής, όπως το μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα που βρίσκεται στο τέρμα της αμμουδιάς, αλλά και το μικρό λιμανάκι στην άκρη του Βάλτου, με τις ψαρόβαρκες.

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Παραλία Λύχνος

Η παραλία Λύχνος βρίσκεται μέσα σε έναν καταπράσινο κολπίσκο και απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την Πάργα. Έχει χρυσή αμμουδιά, καθώς και κρυστάλλινα νερά, ενώ περιβάλλεται από ελαιώνες, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό.

Παραλία Αμμουδιά

Έχει ψιλή άμμο, καθώς και ρηχά νερά, ενώ κατά τόπους αλλάζει η θερμοκρασία της θάλασσας, αφού εκεί εκβάλουν τα νερά του ποταμού Αχέροντα. Στην παραλία της Αμμουδιάς, οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στα θαλάσσια σπορ. Παράλληλα, μπορούν να κάνουν extreme sports στον ποταμό Αχέροντα, απολαμβάνοντας μια πανέμορφη κατάβαση έως τις εκβολές του. Εναλλακτικά, μπορoύν να ανακαλύψουν τις παρόχθιες διαδρομές του Αχέροντα, είτε με βάρκα, είτε με ιππασία και ξενάγηση.

Παραλία «Όρμος του Οδυσσέα»

Ο όρμος του Οδυσσέα είναι ένας μικρός κολπίσκος με μια αμμώδη παραλία και σχηματισμένους αμμόλοφους, οι οποίοι περιβάλλονται από ένα πλούσιο δάσος με χαλέπι και πεύκη.

Παραλία Πίσω Κρυονέρι

Το Πίσω Κρυονέρι είναι μία μικρή και ήσυχη παραλία με βότσαλο και λίγη άμμο και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Πάργα, πίσω από το λόφο του Αγίου Αθανασίου. Την προτιμούν όσοι θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία της κεντρικής παραλίας του Κρυονερίου.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα, όπως το νησάκι της Παναγίας το οποίο οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν μέσα σε λίγα λεπτά, ενοικιάζοντας ένα θαλάσσιο ποδήλατο. Επίσης, υπάρχουν αρκετές μικρές και απόμερες αμμουδιές, οι οποίες είναι κρυμμένες γύρω από τα άγρια βράχια. Στο σημείο, οι ταξιδιώτες έχουν επίσης την δυνατότητα να κάνουν βουτιά μπροστά από τους επιβλητικούς βράχους Σκορδάς και Κρεμμυδάς.

Παραλία Αλωνάκι

Ο όρμος Αλωνάκι βρίσκεται δίπλα από την παραλία «Σκάλα του Οδυσσέα». Πρόκειται για απάνεμη ακτή με χοντρή άμμο, τιρκουάζ νερά και ψηλά βράχια. Το κύριο χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο μικρός βράχος που δεσπόζει στη μέση της θάλασσας πολύ κοντά στην ακτή.

Επίσης υπάρχει μια σειρά από παραλίες που προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα όπως, για παράδειγμα, ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα και η Πωγωνιά.


Φωτογραφία Eurokinissi

Πως θα πάτε στην Πάργα

Η Πάργα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 ωρών από την Αθήνα. Από την Αθήνα, ακολουθείτε αρχικά τη διαδρομή προς Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και από εκεί συνεχίζετε μέσω Ιόνιας και έπειτα Εγνατίας Οδού προς Πρέβεζα. Θα δείτε πινακίδες που θα σας καθοδηγήσουν εύκολα προς Πάργα.

Tags:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version