Την παρέμβαση του «Χαμόγελου του Παιδιού» προκάλεσε η απάτη που φέρεται να είχε στήσει μία γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάστηκε ως εθελόντρια του Οργανισμού, προκειμένου να αγοράσει πιτζάμες δήθεν για τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λάρισας.
Με αφορμή τη νέα απάτη με επιτήδειους που προσπαθούν «να εκμεταλλευτούν ευαισθητοποιημένους πολίτες με το πρόσχημα της υποστήριξης του Οργανισμού, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, πως «οι εργαζόμενοί του, δεν βγαίνουν ποτέ στον δρόμο, ούτε πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα να συγκεντρώσουν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το νέο περιστατικό εκμετάλλευσης του Οργανισμού έγινε γνωστό χθες, Τρίτη (29.10.24) έπειτα από κλήση που έλαβε από ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικών ενδυμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Η επιχειρηματίας ενημέρωσε για την επίσκεψη στο κατάστημα «μίας κυρίας, ξανθιάς, καλοντυμένης, γύρω στα 40 έτη», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Δεν ήθελε μόνο παιδικά ρούχα
Η γυναίκα που πήγε στο μαγαζί είπε πως είναι εθελόντρια του Οργανισμού και «μαζεύει πιτζάμες για παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λάρισας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος εξυπηρέτησε τη γυναίκα, η οποία «επέλεγε και είδη της δικής της ηλικίας». Όταν η επιχειρηματίας ζήτησε αποδεικτικό που να πιστοποιεί ότι είναι από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τότε η γυναίκα άρχισε να αναφέρει διάφορες πληροφορίες μη σχετικές με τον Οργανισμό.
«Στη συνέχεια αποχώρησε με την πρόφαση πως θα έφερνε αποδεικτικό από Το Χαμόγελο του Παιδιού για να μπορέσει να παραλάβει τα είδη» αναφέρει ο Οργανισμός.
Στο πλαίσιο αυτό «το Χαμόγελο του Παιδιού» με αίσθημα υπευθυνότητας και με απόλυτη διαφάνεια απέναντι στον κόσμο που το στηρίζει τόσα χρόνια, διευκρινίζει και τονίζει:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού και οι εργαζόμενοί του, δε βγαίνουν ποτέ στον δρόμο, ούτε πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα να συγκεντρώσουν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, δεν αποστέλλουν ποτέ ηλεκτρονικό σύνδεσμο επιβεβαίωσης δωρεάς, ούτε καλούν τηλεφωνικά για να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε πωλήσεις ή να κάνουν έρανο».
Την ίδια στιγμή, συνιστά στους πολίτες να μην πατούν για επιβεβαίωση σε κανένα link, να μην συμπληρώνουν στοιχεία και κωδικούς σε sites που τους προτείνουν, καθώς και να μη δέχονται emails των οποίων δε γνωρίζουν την προέλευση».
Τους καλεί επίσης «να μη συνδράμουν οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο άτομα που περιφέρονται στους δρόμους, σε καταστήματα ή μεταβαίνουν στα σπίτια τους, ακόμα και όταν φορούν διακριτικά με το σήμα και την επωνυμία του Οργανισμού, διότι αυτά είναι πλαστά. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν ενημερωτικά έντυπα ή δήθεν αποδείξεις είσπραξης δωρεάς, διότι έχει διαπιστωθεί ότι όλα αυτά είναι πλαστά, με σκοπό να υφαρπάξουν χρήματα προς ίδιον όφελος και να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους πολίτες».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό οι όποιες χρηματικές δωρεές «πραγματοποιούνται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη απόδειξη με την επωνυμία του Οργανισμού».
Όπως διευκρινίζει, «ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιείται το σύνολο των δράσεων του Οργανισμού καθώς και ο Οικονομικός Απολογισμός του. Όλα τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται ετησίως από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young».
Τέλος, παρακαλεί θερμά όλους τους πολίτες, τους φίλους και υποστηρικτές του, αλλά και οποιονδήποτε αντιληφθεί τέτοια περιστατικά, να επικοινωνήσει άμεσα, τόσο με τις Αστυνομικές Αρχές, όσο και με τον Οργανισμό, στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η οποία λειτουργεί σε 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν και πανελλαδικά.