Ελλάδα

Παρνασσός: Πώς έχασε τη ζωή του ο 57χρονος base jumper – «Είναι ένα παράνομο σπορ»

Μοιραία στάθηκε για έναν 57χρονο η πτήση με wingsuit από ορθοπλαγιά στη θέση «Κούβελος» το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Παρνασσού.

Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο και παράνομο σπορ όπως αναφέρουν οι ειδικοί με τους θανάτους σε όλο τον κόσμο να είναι εκατοντάδες.

«Είναι ένα ρίσκο μεγάλο που παίρνει κάποιος να πάει να πηδήξει από ένα σημείο άλφα, να πετάξει με μια στολή που είναι εύκαμπτη και μετά στο τέλος να ανοίξει αλεξίπτωτο. Συνήθως λοιπόν χτυπάνε» τόνισε μιλώντας στο LIVE NEWS ο Νίκος Μακράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας.

Στις 10:30 οι δύο φίλοι πραγματοποιήσαν το ριψοκίνδυνο άλμα, με τον 43χρονο να προσγειώνεται επιτυχώς και το 57χρονο να καταλήγει σε βραχώδη χαράδρα και να βρίσκει τραγικό τέλος.

Αν και ο 57χρονος ήταν πολύ έμπειρος base jumper, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω 100 άλματα με wuingsuit ή «κοστούμι νυχτερίδας» όπως λέγεται η ειδική στολή πτήσης από το σχήμα που παίρνει όταν περνάει ο αέρας από μέσα, αυτή τη φόρα δεν τα κατάφερε.

Ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του δυστυχήματος. Ερευνάται αν ο 57χρονος έκανε κάποιο λάθος χειρισμό, αν είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή αν κάποιο ρεύμα αέρα να τον παρέσυρε προς την απότομη και επικίνδυνη χαράδρα.

«Είναι κάποιοι ιδιώτες οι οποίοι παραγγέλνουν αυτό το κοστούμι ας το πούμε έτσι, το wingsuit και μόνοι τους ψάχνουν να βρουν αδρεναλίνη. Είναι τόσο επικίνδυνο δε, που όσοι δεν έχουν σκοτωθεί θα σκοτωθούν στην πορεία. Δυστυχώς» συμπλήρωσε ο κ. Μακράκης.

Εκατοντάδες θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Τo B.A.S.E. Jumping είναι ένα από τα πιο ακραία extreme sports, αφού δεν πρόκειται για κάποιο επίσημη άθλημα, ούτε υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες ασφαλείας. Ουσιαστικά πρόκειται για άλματα ελεύθερης πτώσης που εκτελούνται από κάποιο σταθερό σημείο -κτήριο, κεραία, γέφυρα ή την άκρη κάποιου γκρεμού.

«Όχι, δεν είναι επίσημο άθλημα και ούτε έχουμε αθλητές σε αυτήν την κατηγορία. Αν την θεωρήσουμε κατηγορία. Δεν παίρνουνε άδεια από πουθενά, το κάνουν μόνοι τους είναι παράνομο. Δεν θα έδινε κανένας άδεια, καμία υπηρεσία δεν θα δώσει ποτέ άδεια σε κάτι τέτοιο» σημείωσε ο κ. Μακράκης.

«Οι Κροάτες το ανακάλυψαν αυτό κάποια στιγμή, να το πω έτσι. Παραγγέλνεις την στολή ανάλογα με τα κιλά σου, το φοράς αυτό το πράγμα, αυτό φουσκώνει λόγω της κατολίσθησης που έχει και το βάρος του σώματος, το φουσκώνει αυτό το πράγμα και δημιουργεί μια υποτιθέμενη άντωση και σε κρατάει για κάποια λεπτά στον αέρα αντί να κατέβεις αμέσως» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας.

«Με αποτέλεσμα όμως η ταχύτητα που αναπτύσσεις είναι μεγάλη. Το κοντρόλ σε αυτό το πράγμα γίνεται είτε με τα πόδια, δηλαδή από τα γόνατα και πίσω, σηκώνοντας τα πόδια ή κατεβάζοντάς τα, είναι το πηδάλιο ανόδου – καθόδου και τα χέρια, τα ένα δεξιά και το άλλο αριστερά, στρίβεις δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το πώς κινείς την πτέρυγα που είναι στα χέρια σου. Έτσι λοιπόν υποτίθεται ότι αυτοί πετυχαίνουν έναν έλεγχο και κάνουν μια υποτιθέμενη πτήση με μια συγκεκριμένη τροχιά. Όταν ξεφύγει αυτός ο έλεγχος συνήθως σκοτώνονται» κατέληξε ο Νίκος Μακράκης.

Το B.A.S.E. jumping θεωρείται από τις πιο ριψοκίνδυνες και επικίνδυνες δραστηριότητες ενώ σύμφωνα με τη Wikipedia, πάνω από 380 άτομα έχουν βρει τραγικό θάνατο επιχειρώντας τέτοια άλματα ελεύθερης πτώσης με κουστούμι νυχτερίδας.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα