Site icon NewsIT

Πάσχα 2017: Από τη Μεγάλη Παρασκευή τρώμε θαλασσινά – Οδηγίες ΕΦΕΤ

13.04.2017 | 21:09
Πάσχα 2017: Από τη Μεγάλη Παρασκευή τρώμε θαλασσινά – Οδηγίες ΕΦΕΤ

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που στο τραπέζι κυριαρχούν τα θαλασσινά. Τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ και πώς θα τα διαλέξουμε.

Από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, τρώμε θαλασσινά. Διαβάστε τις οδηγίες του ΕΦΕΤ για μια ασφαλή και υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που στο τραπέζι κυριαρχούν τα θαλασσινά. Το βράδυ μετά τον Επιτάφιο, στο τραπέζι εκτός από τα κλασικά τηγανιτά θαλασσινά και τα λαχανικά, έχει θέση το μυδοπίλαφο με άφθονα μυρωδικά, σουπιές κρασάτες, σουπιές με σπανάκι, σουπιές στιφάδο, ρύζι με καλαμαράκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι με γαρίδες.

Ο ερευνητής γαστρονομίας στο τμήμα Επιστήμης της Διαιτολογίας -Διατροφής του Χαροκοπείου και εκπαιδευτής σε σεμινάρια του ΕΦΕΤ για την υγιεινή και ασφάλεια του χειρισμού των τροφίμων, Γιώργος Παλησίδης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην επιλογή των τροφίμων από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Πώς επιλέγουμε θαλασσινά σύμφωνα με το Iatropedia.gr

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

* Την οσμή, που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

* Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

* Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

* Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

* Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Δίθυρα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

* Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

* Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

* Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Για τα νωπά, πρέπει:

* Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

* Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

* Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

* Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

* Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version