Μην αγχώνεστε για το πού να πάτε το Πάσχα! Η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι ένας προορισμός που προσφέρει έντονη νυχτερινή διασκέδαση όμως, είναι ο ιδανικός προορισμός της παρέας, της ρομαντικής διάθεσης, του εναλλακτικού τουρισμού και κυρίως του θρησκευτικού τουρισμού, της Κατάνυξης και του Παραδοσιακού Ελληνικού Πάσχα.
Πού βρίσκεται και πώς δημιουργήθηκε
Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται περίπου 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων ενώ απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που την καταστεί έναν από τους πλέον εύκολα προσβάσιμους προορισμούς στην Ελλάδα.
Η δημιουργία της αποτέλεσε όραμα του Νικολάου Πλαστήρα, που όμως δεν έζησε να το δει υλοποιημένο, εκεί όπου υπήρχε παλιότερα ο ποταμός «Ταυρωπός» και η περιοχή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», πιθανώς από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εκεί κάποτε (νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού).
Καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 12 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και βάθος περίπου 60 μ. ενώ το φράγμα έχει μήκος 220 μ. και ύψος 83 μ.. Για να δημιουργηθεί πήρε από τους κατοίκους των γύρω χωριών αρκετά περιουσιακά στοιχεία (χωράφια, αγροικίες κλπ), όμως φρόντισε να τους τα επιστρέψει διπλά και τριπλά αφού και με τη βοήθεια της μητέρας Φύσης, δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο σκηνικό που άρχισε σιγά-σιγά να το ανακαλύπτει ο κόσμος και πλέον από τη λίμνη να ευεργετείται όχι μόνον ο κάμπος, αλλά και ολόκληρη η ορεινή περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και των Αγράφων υπάρχουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και παλαιά μοναστήρια της χώρας μας που για τη σπουδαιότητά τους και το φυσικό τους κάλλος χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα Μνημεία:
Μονή Κορώνης και Μονή Πέτρας
Η Μονή Κορώνης με κτήτορα τον Ιωάννη Β΄ Κομνηνό βρίσκεται χτισμένη σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον, ανάμεσα στους οικισμούς Μοσχάτο και Μεσενικόλα, ενώ η ορατότητα από αυτήν μερικές φορές φθάνει σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο από τον Όλυμπο μέχρι ακόμη και το Πήλιο αλλά και τον Τυμφρηστό. Διαθέτει περίτεχνες τοιχογραφίες της «Κρητικής Σχολής», θαυματουργές εικόνες της Αγίας Τριάδας, της Παναγίας Κορώνας, της Παναγίας Παμμακάριστου αλλά και λείψανα αγίων όπως του Αγίου νεομάρτυρα Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου.
Η Μονή Πέτρας του 15ου αιώνα που βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού Καταφύγι προς τον οικισμό Άγιο Αθανάσιο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής των Αγράφων. Εκεί εγκαταβιεί πολυεθνική ανδρική αδελφότητα από Γερμανία, Ελβετία, Ρωσία κα που διαμένουν σε κοντέινερ… Θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πέτρας που βρέθηκε σε σπηλιά η οποία υπάρχει και σήμερα, καθώς και ο ξυλόγλυπτος τεράστιος εντυπωσιακός πολυέλαιος δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης ενώ οι τοιχογραφίες της αποτελούν εξαιρετικό δείγμα υψηλής τέχνης.
Μονή Πελεκητής και Μονή Σπηλιάς
Η Μονή Πελεκητής κοντά στο χωριό Καρίτσα κτισμένη από τον Οσιομάρτυρα Δαμιανό τον 15ο αιώνα και σκαλισμένη στην κυριολεξία μέσα σε απόκρημνο βράχο με απίστευτη θέα, διαθέτει τον αρχαιότερο ναό στην Ελλάδα αφιερωμένο στην Ανάληψη του Χριστού.
Η Μονή Σπηλιάς στα Κουμπουριανά Αργιθέας, σε ένα άγριας ομορφιάς τοπίο, είναι κτίσμα του 17ου αιώνα που όμως η πρώτη της ίδρυση ανάγεται στον 11ο αιώνα. Διαθέτει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο και ιδιαίτερο θησαυρό τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σπηλιάς ή «Γιάτρισσας» λόγω των πολλών θαυμάτων της.
Tα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα στη Λίμνη Πλαστήρα
α) Το κάψιμο του «αφανού», του ομοιώματος του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης και την ώρα της αφής από τον ιερέα του Άγιου Φωτός, στα περισσότερα χωριά της περιοχής όπως στο Μορφοβούνι, στο Μεσενικόλα, στο Νεοχώρι κ.α που συνοδεύεται με το άναμμα φωτιάς σε μια μεγάλη θημωνιά από κέδρα με εντυπωσιακές φλόγες και το Χριστός Ανέστη από όλους να αντηχεί κατανυκτικά.
β) Την επόμενη ημέρα, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και μετά τον εσπερινό, στο Μορφοβούνι γίνεται το έθιμο του διπλού χορού. Οι κάτοικοι αλλά και όσοι βρίσκονται εκεί σχηματίζουν 4 χορούς, δύο οι άντρες και δύο οι γυναίκες ενώ πρώτος τον χορό συνήθως σέρνει ο ιερέας του χωριού και τραγουδούν αναστάσιμα τραγούδια ενώ σιγά-σιγά οι κύκλοι των αντρών και των γυναικών γίνεται ένας.
γ) Στα χωριά ανατολικά τη λίμνης, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα μετά τη λειτουργία στην εκκλησία σχηματίζεται πομπή με λάβαρα, τις εικόνες, τα εξαπτέρυγα και πλήθος κόσμου που κάνουν τον κύκλο του χωριού ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη ξορκίζοντας έτσι το Κακό σύμφωνα με το έθιμο.
Στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα το Πάσχα είναι ιδιαίτερο και σου προσφέρει αξέχαστες στιγμές γεμάτες Θρησκευτική Κατάνυξη αλλά και παραδοσιακά έθιμα γεμάτα χορό, τραγούδι και υπέροχες ντόπιες εξαιρετικές γεύσεις που μην ξεχάσετε να τις συνοδέψετε με το φημισμένο κρασί Μεσενικόλα από την ξακουστή ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα» που δεν καλλιεργείται σε καμιά άλλη περιοχή της χώρας μας.