Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται στις εκκλησίες η Δεύτερη Ανάσταση. Τι συμβολίζει το Φιλί της Αγάπης που αντάλλασσαν οι Χριστιανοί.
«Η εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη είναι η Ανάσταση του Κυρίου. «Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει: διάβαση, πέρασμα. Την Κυριακή του Πάσχα οι πιστοί ανταλλάσσουν το φιλί της Αγάπης. Διαβάστε τι συμβολίζει.
Το Πάσχα είναι εβραϊκή γιορτή εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως της Ερυθράς Θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από τη δουλεία του Φαραώ. Για τους Χριστιανούς σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.
Πάσχα: Τι συμβολίζει το φιλί της Αγάπης
Τα πρώτα λεπτά της Κυριακής του Πάσχα, αμέσως μόλις ο ιερέας εκφωνήσει το «Χριστός Ανέστη!», ο τόπος σείεται από τα βεγγαλικά, τις κροτίδες, ενώ δεν λείπουν οι πυροβολισμοί στον αέρα («μπαλωθιές»).
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης.
Διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ΄19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός και ζητά αποδείξεις.
Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό -η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες. Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες. Αυτό γίνεται για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Οι πιστοί ανταλλάσσουν το φιλί της Αγάπης για τα χαρμόσυνα νέα.
Αυτό συμβολίζει το φιλί της Αγάπης…