Την Κυριακή του Πάσχα το έθιμο μας καλεί να σουβλίσουμε αρνί. Τα πασχαλινά έθιμα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό την Κυριακή.
Υπάρχουν πολλά πασχαλινά έθιμα αλλά λίγοι ξέρουν τι ακριβώς συμβολίζουν. Γνωρίζετε τον λόγο που σουβλίζουμε το αρνί το Πάσχα; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πασχαλινό έθιμο.
Γιατί το Πάσχα γιορτάζεται την Κυριακή
Στην Καινή Διαθήκη, δεν καταγράφονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που τηρούσαν την εορτή της Ανάστασης τα μέλη της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας. Έτσι, μεταγενέστεροι Χριστιανοί άρχισαν να επιχειρηματολογούν όσον αφορά τις πρακτικές των πρώτων Χριστιανών.
Η πρώτη «πασχάλια έριδα» σχετικά με τον ετήσιο εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα, δηλαδή της Ανάστασης, εμφανίστηκε κατά το 2ο αιώνα. Οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας ακολουθούσαν την αρχαία ιωάννεια «τεσσαρεσκαιδεκατική» πρακτική. Με αυτήν, τηρούσαν σε ετήσια βάση τον «Μυστικό Δείπνο», ορθότερα, το αναμνηστικό «Δείπνο του Κυρίου». Μάλιστα, γινόταν την ίδια ημερομηνία με το Πάσχα των Εβραίων.
Αυτό σήμαινε ότι εορταζόταν το Πάσχα την ημέρα που αντιστοιχούσε στις 14 του ιουδαϊκού μήνα Νισάν. Ανεξαρτήτως δηλαδή από το αν αυτή η ημέρα συνέπιπτε να είναι Κυριακή (η οποία ονομαζόταν τότε «Ημέρα του Ήλιου»).
Οι αντίπαλοί τους επιχειρηματολογούσαν υπέρ της άποψης ότι την Ανάσταση θα έπρεπε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά το ιουδαϊκό Πάσχα. Η διαμάχη συνέχισε να εντείνεται ως το δεύτερο μέρος του 2ου αιώνα. Τελικά, η πλειονότητα των εκκλησιών επέμεναν στην άποψη της τήρησης της Ανάστασης την Κυριακή.
Τι συμβολίζει το αρνί και το σούβλισμά του
Αρνιά και κατσίκια υπήρχαν και υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, ήταν εύκολη η λήψη κρέατος. Σε όλη την Ελλάδα, αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι έχουν εκείνη την μέρα την τιμητική τους. O αμνός συμβολίζει τον Χριστό. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Οι Εβραίοι ποιμένες ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή.
Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.