Οι αποκαλύψεις για την πολυσυζητημένη υπόθεση με τα νεκρά παιδιά από την Πάτρα συνεχίζονται και καθηλώνουν. Η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης, βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο…
Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, μίλησαν στο Mega για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, σημειώνοντας παράλληλα και την αδιαφορία των κρατικών φορέων για την διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας. Η κ. Αργυρίου μίλησε για τον θεσμό της μάνας και την αποκοπή της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη απόφαση, υπάρχει μία προδοσία στο συλλογικό θυμικό, γιατί έχει κλονιστεί ο ιερός θεσμός της μάνας. Μάνα δεν είναι μόνο η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και η μητέρα της. Όταν μία προσωπικότητα αρχίζει και εμφανίζει προβληματικές συμπεριφορές και εδώ δεν μιλάμε για παθολογία μόνο, μπορεί αυτό να πηγαίνει και διαγενεακά. Η πράξη από μόνη της είναι κορεσμένη και προκαλεί αποστροφή, δεν χρειάζεται συνεχως να ψάχνουμε ετικέτες και ταμπέλες για να βάλουμε σε αυτή την πράξη», ανέφερε αρχικά.
«Πρέπει να βάλουμε φωνή και να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά που παραμένουν ανυπεράσπιστα στην έλλειψη κρατικών φορέων και πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και στην τεκνοποίηση όταν δεν είμαστε έτοιμοι. Από αυτές τις λεπτομέρειες, από την επιλογή της οικογένειας να στραφεί αρχικά στους δημοσιογράφους και όχι κατευθείαν στην δικαιοσύνη δε’ίχνει πολλ’α πράγματα. Καταρχάς, δείχνει ότι η σχέση του ζευγαριού ερίναι προβληματική, η οποία με έναν ανώριμο τρόπο λειτουργούσε, και προσπαθούσε ο ένας από τον άλλο να εξασφαλίσει την αγάπη, που ξεκινούσε από τον τραυματισμό των παιδιών και οδήγησε τελικά στο θάνατό τους», πρόσθεσε.
«Οι θάνατοι των παιδιών μίλησαν από μόνοι τους. Η ουσία είναι να δούμε γιατί συνέβαιναν όλα αυτά, τα παιδιά αυτά βασανίστηκαν και ταυτόχρονα αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η συγκάλυψη της κοινωνίας στο θέμα και η αδιαφορία των κρατικών φορέων. Τα παιδιά αυτά δεν τα αφήσαμε σε ησυχία όσο ζούσαν και δεν τα αφήνουμε και τώρα, αυτό είναι ιεροσυλία», συνέχισε.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως, έχει γίνει καταγγελία ότι η αρμόδια Αρχή πήγε μέχρι την πόρτα του παιδιού και δεν μπήκε μέσα, να ελέγξει το περιβάλλον. «Από την κακοποίηση μέχρι τη δολοφονία έχουμε μία τεράστια διαφορά. Έχουν γίνει πολλά λάθη. Δεν υπήρξε συναισθηματική φόρτιση των γονέων για τα παιδιά, αλλά μόνο για την φυλάκιση και την προφυλάκισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, και όχι μόνο από την ίδια την 33χρονη αλλά και από την μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Βλέπουμε μία αποσύνδεση μέχρι τη στιγμή της σύλληψης, δηλαδή η μητέρα μέχρι πρότινος δεν είχε καμία συναισθηματική φόρτιση και όταν προφυλακίστηκε, έκλαψε. Παρατηρήσαμε επίσης ότι μετά τη σύλληψη, το ζευγάρι, διαχωρίστηκε και ο καθένας μιλούσε για τον εαυτό του, δίνοντας την αίσθηση ότι το πρόβλημα είναι ο χωρισμός τους και όχι ο θάνατος των παιδιών. Υπάρχει μία συνέπεια από πλευράς κατηγορουμένης, στον θάνατο των παιδιών», τόνισε η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.
«’Εχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της η κατηγορουμένη. Έχει πλάσει στο μυαλό της ακόμα και την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν γνώριζε καν, τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χορήγηση της κεταμίνης. Εάν αποδειχθεί ότι είναι ασφυκτικός ο θάνατος των παιδιών, θα ασκηθεί ποινική δίωξη στα άτομα που ήταν δίπλα στα παιδιά. Έπειτα θα μπει στο κάδρο και η συνέργεια – συμμετοχική δράση – και η εμπλοκή άλλων ατόμων. Εάν ο εισαγγελέας και ο ανακριτής δουν ότι υπάρχει ενδεχόμενη συμμετοχική δράση, θα ασκηθεί ποινική δίωξη στα άτομα που εμπλέκονται. Η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, και όχι μόνο, θα κληθεί από την δικαιοσύνη για την καταγγελία κακοποίησης των παιδιών. Μάρτυρες, δηλαδή από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον», επεσήμανε η κ. Βαρελά.