Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πειστούν οι πρόσφυγες να φύγουν από το Λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα, στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.
Όμως, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Οι 5.300 άνθρωποι που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να μετακινηθούν από εκεί. Το πρωί, κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, αλλά μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά. Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον. Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες. Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι ευελπιστεί ότι ως την Δευτέρα θα έχουν ρυθμιστεί οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί, σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, και ειδικότερα σε σχέση με την έναρξη της επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Οι αδυναμίες αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφορούν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και την συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας προς τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εργάζονται με στόχο την επίτευξη νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό από την ερχόμενη Δευτέρα ανέφεραν εκπρόσωποι της Επιτροπής.
Για τον λόγο αυτό, θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι ίδιοι εκπρόσωποι ομολόγησαν, τέλος, ότι προς το παρόν βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους και τους εμπειρογνώμονες που τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν προκειμένου να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το προσφυγικό.