Δευτέρα, 7 Οκτ.
20oC Αθήνα

Πειραιάς: Μόνο οι ζωγραφιές των παιδιών έμειναν στην πύλη Ε3

Πειραιάς: Μόνο οι ζωγραφιές των παιδιών έμειναν στην πύλη Ε3

Άδεια είναι πλέον η πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά, η κοντινότερη πύλη στην πόλη που από χθες (Πέμπτη 07/04) άρχισαν να εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι περισσότεροι μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και πήγαν σε άλλες πύλες του λιμανιού, εκεί που έχουν στηθεί μεγάλες λευκές τέντες και αρνήθηκαν να επιβιβαστούν – εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις – στα πούλμαν για να μεταφερθούν σε camp σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από χθες συνεργεία καθαρισμού έχουν μπει στην πύλη Ε3 και το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει ότι έμεναν πρόσφυγες εκεί είναι οι ζωγραφιές των παιδιών.

 Είναι χαρακτηριστικό πως την Πέμπτη μόνο ένα πούλμαν με 46 ανθρώπους έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στον Πειραιά είναι 4660, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε-1, 1.000 στην Πέτρινη Αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε-2.

Ο επιβατικός σταθμός στην Ε-3 αναμένεται από σήμερα Παρασκευή (08.04.2016) πιθανότατα να παραδοθεί στην ακτοπλοΐα, καθώς οι μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν εκεί πείστηκαν και μετακινήθηκαν τελικά προς τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1. Συνεργεία του ΟΛΠ αλλά ιδιωτικά καθάρισαν ήδη το χώρο.

Νωρίς το πρωί, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη και ενώ αργότερο πλοίο superfast XII από Δωδεκάνησα θα φτάσει με 3 μετανάστες και πρόσφυγες από Ρόδο. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στις 23:35, το “Νήσος Μύκονος” μετέφερε 25 μετανάστες από τη Σάμο.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και νέα προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες να πεισθούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρα φιλοξενίας.

Πάντως, στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα εμφανίζονται διστακτικοί να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους και να τους καλούν να μην μετακινηθούν από το σημείο, προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση για να ανοίξουν τα σύνορα.

Στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας ενώ 50 προκάτ οικίσκοι για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε προχθές από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε