Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Πενταψήφια νούμερα και πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις χρεώσεις

Πενταψήφια νούμερα και πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις χρεώσεις

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις υπερβολικές χρεώσεις από πενταψήφια νούμερα. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

«Φρένο» στις υψηλές χρεώσεις μέσω των υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης – τα γνωστά πενταψήφια νούμερα – βάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προχωρώντας στην τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ).

Η ΕΕΤΤ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προχωρά στην τροποποίηση με στόχο να διασφαλίζεται η ρητή συγκατάθεση του χρήστη για τη λήψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών και να αποφεύγονται αυθαίρετες χρεώσεις χρηστών.

Η προϊσταμένη διεύθυνσης τηλεπικοινωνιών ΕΕΤΤ κ. Βασιλική Γώγου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν από τις αυξημένες χρεώσεις των πενταψήφιων νούμερων. «Οταν θέλει κάποιος καταναλωτής να χρησιμοποιήσει πενταψήφια για ιατρικά ραντεβού για καιρό κτλ. Αυτό που προτείνουμε για ηλικιωμένους κι εφήβους, που μπορεί να μην έχουν γνώση ότι έχουν εγγραφεί σε τέτοιες υπηρεσίες, να επιλέγουν την φραγή των εισερχομένων χρεώσιμων μηνυμάτων από πενταψήφια νούμερα. Δίνεται αυτή η επιλογή από τους παρόχους» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γώγου.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

  • Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας σε διαδικτυακό τόπο εάν προηγουμένως δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει, καθώς και το σχετικό κόστος. Επισημαίνεται ότι διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες.
  • Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης και ελέγχετε εάν αφορά συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από 1 SMS κ.λπ.

Πως μπορώ να αποκλείσω από το τηλέφωνό μου κλήσεις προς Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στην εταιρία τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής για να τεθεί στη γραμμή σας φραγή πρόσβασης προς όλες τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) ή σε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές. Αντίστοιχα φραγή μπορεί να γίνει σε SMS/MMS για ΥΠΠ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό τόπο της εταιρίας σας. Εάν είστε συνδρομητής σε περισσότερες εταιρίες τηλεφωνίας (π.χ. μέσω Επιλογής Φορέα), πρέπει να υποβάλετε σε όλες σχετική αίτηση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις