Η απαγωγή Παναγόπουλου και το θρίλερ που ακολούθησε καθήλωσαν ολόκληρη τη χώρα. Τα λύτρα των 30 εκατομμυρίων που δεν βρέθηκαν ποτέ, οι δράστες και οι συγκλονιστικές περιγραφές του εφοπλιστή...
Μια απαγωγή που συντάραξε τη χώρα και συζητήθηκε όσο λίγες. Τα λύτρα των 30.000.000 ευρώ, οι ταυτότητες των δραστών, οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και η οδύσσεια του εφοπλιστή που κράτησε σχεδόν, έναν ολόκληρο μήνα.
Ο Περικλής Παναγόπουλος βρέθηκε αιχμάλωτος και καθημερινά φοβόταν για τη ζωή του. Η σπείρα των απαγωγέων είχε επικεφαλής όπως αποδείχθηκε τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο, που είχαν υπολογίσει τα πάντα.
Η ενέδρα στον θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής ακτοπλοϊας, μελετημένη με ακρίβεια. Όπως και η μεθοδολογία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να πάρουν τα λύτρα της απαγωγής. Λύτρα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν βρεθεί.
Ο ίδιος ο Περικλής Παναγόπουλος είχε περιγράψει σκέψεις, στιγμές και συναισθήματα από την απαγωγή του, στο βιβλίο «Περικλής Παναγόπουλος Βίος και Ναυτιλία».
Η περιγραφή του Περικλή Παναγόπουλου για την απαγωγή του
Όλα ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2009. Όπως γράφει ο Περικλής Παναγόπουλος: «Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με τον οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα, όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο.
Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος».
Στη συνέχεια όπως γράφει, τον αλυσόδεσαν με χειροπέδες και με μια χοντρή αλυσίδα σαν αυτές που χρησιμοποιούν για τις άγκυρες των κότερων. Του φόρεσαν μαύρα ρούχα και τον έκλεισαν σε ένα μέρος με έναν μόνο καναπέ και μια τηλεόραση.
Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγο του εφοπλιστή και της ζήτησαν 30 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να τον απελευθερώσουν. Οι επικοινωνίες που είχε η κυρία Παναγοπούλου με τους απαγωγείς του συζύγου της, ήταν αρκετές μέχρι να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη 01:00 το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2009.
Οι διαπραγματεύσεις για το ύψος του ποσού που θα έπρεπε να καταβληθεί ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Περικλής Παναγόπουλος όσο και για τον τρόπο που θα γινόταν η παράδοση των λύτρων ήταν εξαντλητικές.
Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται αλλά οι δράστες είναι οργανωμένοι. Τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην απαγωγή έχουν βρεθεί καμένα και οι προσπάθειες των αστυνομικών που πέρνουν μέρος στις έρευνες συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα…
Τα λύτρα και η απελευθέρωση του Περικλή Παναγόπουλου
Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδευσε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών-Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου με υλικό, σχετικά με την απαγωγή.
Στο μεταξύ, όπως περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την απελευθέρωση του συζύγου της ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου.
Τότε μαζί με ένα ακόμη άτομο επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο και καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων έφθασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ. Έγινε 24 ώρες αργότερα και λίγο αργότερα ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι.
Οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου συνελήφθησαν έπειτα από λίγο καιρό ενώ στον Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ισόβια ποινή κάθειρξης και 36 έτη. Ωστόσο, τα λύτρα που έδωσε η οικογένεια για την απελευθέρωση Παναγόπουλου δεν βρέθηκαν ποτέ.
Οι ποινές για την απαγωγή Παναγόπουλου
Σε ισόβια αλλά και κάθειρξη 36 ετών (η οποία συγχωνεύθηκε στα 23 έτη) – την μεγαλύτερη που επέβαλλε το δικαστήριο στους 14 συνολικά κατηγορούμενους – καταδίκασε το 2017, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Βλαστό, ρίχνοντας την αυλαία στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου.
«Δεν θα με ξαναδείτε στα δικαστήρια σας. Εγώ έσβησα 20 χρόνια στη φυλακή», είπε ο Παναγιώτης Βλαστός απευθυνόμενος προς τους δικαστές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από τον πρόεδρο.
Ειδικότερα, το δικαστήριο έπειτα από τρία περίπου χρόνια ακροαματικής διαδικασίας ανακοίνωσε την απόφασή του για τις ποινές και τα ελαφρυντικά για τους 14 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης. Η ποινή που επιβλήθηκε στον Παναγιώτη Βλαστό ήταν η μεγαλύτερη. Στον Γιάννη Σκαφτούρο, επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών…
Όλα αυτά τα χρόνια παρά τις έρευνες, τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου δεν βρέθηκαν…