H προκλητική NAVTEX της Τουρκίας εκδόθηκε, αλλά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει μέχρι τώρα αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας. Παρόλα αυτά, η Αθήνα και οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας την τουρκική προκλητικότητα με γνώμονα την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης αλλά και τη μη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή από τη πλευρά της Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην έκδοση NAVTEX της Άγκυρας για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία, η υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ εξέδωσε αντί- NAVTEX , ο πρωθυπουργός ενημέρωσε συμμάχους και φίλους για την τουρκική προκλητικότητα και οι ένοπλες δυνάμεις ετέθησαν σε πλήρη ετοιμότητα, απαντώντας στις κινήσεις εντυπωσιασμού του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που ανέπτυξε πλοία ανοιχτά των νοτίων τουρκικών ακτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Oruc Reis δεν έχει αποπλεύσει ακόμη, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και μέχρι τις 2 Αυγούστου που λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX.
Ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε ενδεχόμενη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου; Τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Άμυνας αποφεύγεται, για ευνόητους λόγους να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση. Εντούτοις, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ελληνική αντίδραση θα εξαρτηθεί από τη δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, όλα εξαρτώνται από το «τι θα κάνει, αν το κάνει, πως και που θα το κάνει το τουρκικό πλοίο.»
Όπως έχει γράψει το OnAlert, αν το Oruc Reis ακολουθήσει την τακτική της εξόδου του, τον περασμένο Ιανουάριο, η αντίδραση της Αθήνας θα είναι ήπια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν η Άγκυρα αποφασίσει το ερευνητικό πλοίο να κινηθεί σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η αντίδραση θα είναι διαφορετική και θα εξαρτηθεί από τη δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί στην Τουρκία να ακουμπήσει ελληνική υφαλοκρηπίδα, ποντίζοντας καλώδια για την πραγματοποίηση ερευνών. Δε θα συμβεί όμως το ίδιο αν το τουρκικό πλοίο πραγματοποιεί έρευνες χρησιμοποιώντας sonars, καθώς αυτή η κίνηση δε θεωρείται ότι αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, από τη στιγμή που υπάρχει η διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, η οποία και συνιστά διαχρονικά τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά για την Αθήνα.
Πάντως, μέχρι στιγμής το Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια και δεν αποκλείεται να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της ισχύος της NAVTEX 0977/20. Αυτό βέβαια, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, δε σημαίνει ότι η Τουρκία δε θα επανέλθει με νέα προκλητική NAVTEX το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις.
Του Κώστα Αλατζά/πηγή: Onalert.gr