Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών η Ροζίτα Σώκου, η οποία έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, αφού νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Την ανακοίνωση για το θάνατό της, έκανε η κόρη της, Ιρένε Μαραντέι, στο Facebook.
H κόρη της Ροζίτας Σώκου αναφέρει πως η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας έφυγε σήμερα Τρίτη (14.12.2021) το πρωί, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό.
Η ανάρτηση:
«Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορονοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα που θα έχω γίνει και γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτυ με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευώδιο.
Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο “Ο αιώνας της Ροζίτας”. Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη.
Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο YouTube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό.
Ιρένε Μαραντέι»
Ποια ήταν η Ροζίτα Σώκου
Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε το 1923 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν από τις πρώτες δημοσιογράφους στην Ελλάδα και ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην κινηματογραφική κριτική το 1946. Έκτοτε συμμετείχε σε σειρά έντυπων μέσων, μέχρι το 2006.
Παράλληλα ασχολήθηκε με την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το θέατρο σε δεκάδες παραγωγές ενώ έκανε και μεταφράσεις αφού γνώριζε αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά.
Διακρίθηκε το 1986 από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres) για τις υπηρεσίες της στον κινηματογράφο. Το 1988 το Ίδρυμα Μπότση της απένειμε βραβείο για την προσφορά της στη δημοσιογραφία. Το 2009 η ΕΣΗΕΑ την τίμησε για την καταξιωμένη δημοσιογραφική της πορεία, το επαγγελματικό ήθος της και την προσφορά της στον κλάδο. Το 2009 βραβεύτηκε στην τιμητική εκδήλωση Από το 1 στο 50: Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο πλαίσιο της 50ής επετειακής διοργάνωσης, ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα που σηματοδότησαν την ίδρυση και εξέλιξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.