Ελλάδα

Πέθανε ο Γιώργος Κουρής – Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

- Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κουρής - Εδώ και μήνες πάλευε με τον καρκίνο - Ο γνωστός εκδότης πέθανε το πρωί της Δευτέρας έχοντας δίπλα του την οικογένειά του - Η κηδεία του θα γίνει στην Κεφαλονιά, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας (30.04.2018) ο γνωστός εκδότης Γιώργος Κουρής. Τους τελευταίους μήνες πάλευε να νικήσει τον καρκίνο. Άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, τον γιο του Ανδρέα και τα εγγόνια του.

Με τη σύζυγό του Ντίνα, ο Γιώργος Κουρής είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Ανδρέα. Εκείνος, του χάρισε δυο εγγόνια, τον Γιώργο και την Ελένη. Η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Γιώργος Κουρής σε παλιότερη φωτογραφία με τον Άκη Τσοχατζόπουλο – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κουρής

Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλονιάς», στην οποία ήταν εκδότης μαζί με τον αδερφό του Μάκη. Ήταν 1958 όταν ο 21χρονος Κουρής έκανε το πρώτο του βήμα στο χώρο των ΜΜΕ. Η εφημερίδα απέκτησε γρήγορα φήμη εξαιτίας και των σκληρών του επιθέσεων στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον είχε κατηγορήσει για ομοφυλοφιλία, βουλγάρικη καταγωγή, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και προδοσία της Κύπρου.

Ακολούθησε η δημιουργία του Kouris Media Group και οι εκδόσεις των καθημερινών εφημερίδων «Νέα εφημερίδα», «Αυριανή», «Φίλαθλος», «Star», «Δημοκρατικός λόγος», «Η Νίκη» και «Kontra news».

Είχε, επίσης, ιδρύσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο Αθήνα», «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και «Sprint fm».

Ο Κουρής είχε είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29». Μετά τη μετατροπή του στο σημερινό «Star Channel» το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του «Καναλιού 5» που μετεξελίχθηκε σε Alter Channel, του Extra Channel αμέσως μετά, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.

Με τον Γιώργο Καρατζαφέρη – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η κόντρα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στην πολυτάραχη διαδρομή του ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστικές των ελληνικών ΜΜΕ και της κοινωνικοπολιτικής ζωής στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση.

Έμειναν στην ιστορία οι κόντρες του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την περίοδο της αποστασίας στήριξε τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη. Μετά την πτώση της Χούντας, οι δυο άνδρες συνεργάστηκαν και επιχειρηματικά. Δημιούργησαν την εταιρία Press Hellas με στόχο την επανέκδοση της εφημερίδας “Ελευθερία” που είχε κλείσει το καθεστώς των Συνταγματαρχών. Αλλά τέσσερα χρόνια μετά ήρθε η σύγκρουση.

Η πλευρά Μητσοτάκη κατηγόρησε τον Κουρή ότι «άρπαξε» την ιδιοκτησία κοινών περιουσιακών στοιχείων και πούλησε εξοπλισμό. Από την άλλη, η πλευρά Κουρή κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι εκβιαστικά επιχερίησε να υποχρεώσει τον Κουρή να παραχωρήσει το 51% των μετοχών στον Μητσοτάκη και να δεχθεί ως «αφεντικό» στην πολιτική γραμμή της υπό έκδοση εφημερίδας τον γαμπρό του Παύλο Μπακογιάννη.

Η Αυριανή

Τον Μάρτιο του 1980 ο Γιώργος Κουρής μαζί με τον αδερφό του Μάκη ίδρυσαν την εφημερίδα Αυριανή. Αρχικά, έδειχνε πως δεν θα άντεχε πολύ. Αλλά η μεγάλη απεργία των τεχνικών του Τύπου και η ανταπεργία των εκδοτών άλλαξαν τα δεδομένα. Την περίοδο της απεργίας κυκλοφορούσαν μόνο τρεις εφημερίδες: η Αυγή, ο Ριζοσπάστης και η Αυριανή. Η τελευταία έφτασε εκείνον το μήνα να πουλά 56.000 φύλλα την ημέρα.

Τον Σεπτέμβριο του 1980 η Αυριανή επιτέθηκε στη σύζυγο του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Τότε, η Λένα Βούλτσου – Ράλλη ήταν αντιπρόσωπος της Lacoste στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του μήνα η εφημερίδα έφτασε να πουλά 100.000 φύλλα τη μέρα. Ακολούθησαν δίκες για συκοφαντική δυσφήμιση, στις οποίες πήγε να καταθέσει μέχρι και ο ίδιος ο Ράλλης, πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Κουρής, με περιπετειώδη τρόπο, διέφυγε στην Ιταλία με πλοιάριο λίγο πριν συλληφθεί κι από τη Ρώμη, τηλεφωνικά, υπαγόρευε επιθετικά άρθρα κατά του τότε πρωθυπουργού και της οικογένειάς του.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΜΠΕ

“Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό”

«Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων» ήταν το σλόγκαν της Αυριανής μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981.

Δεν ήταν αυτό που έμεινε στην ιστορία. Όταν τον Μάρτιο του ’85 ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουρής διεκδίκησε τα… εύσημα. Κάτω από τον τίτλο της εφημερίδας καθιερώθηκε η επικεφαλίδα «Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό».

Ο Κουρής, από το ’81 έως το ’85, συνέχισε τις επιθέσεις κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συνέχισε να τον κατηγορεί για ομοφιλοφιλία, για τον Δεύτερο Αττίλα και τον απειλούσε με Έκτακτο Στρατοδικείο. Συνέχισε όμως και η κόντρα του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ’85, η Αυριανή κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο μια παλιά φωτογραφία του τότε προέδρου της ΝΔ. Υποστήριζε ότι τα δυο πρόσωπα που τον περιστοίχιζαν ήταν Γερμανοί Ναζί και ο ίδιος ο Μητσοτάκης συνεργάτης των Γερμανών. Στο ρεπορτάζ που συνόδευε τη φωτογραφία, ο Κουρής ανέφερε: «Μετά τον Ράλλη και τον Καραμανλή, η «Αυριανή» -ο φόβος και ο τρόμος όλων όσων κλέβουν το δημόσιο χρήμα και κοροϊδεύουν τον Λαό- ΞΗΛΩΝΕΙ, σήμερα, και τον περιβόητο Μητσοτάκη, δημοσιεύοντας μια ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ φωτογραφία- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την οποία αποδεικνύεται ότι ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είχε -κατά την περίοδο της Κατοχής- ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με τους Γερμανούς των «ES – ES»!!! ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε, ΘΑΒΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ, πλέον, τις φιλοδοξίες του Αρχιαποστάτη να κυβερνήσει τη Χώρα».

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο που συγκλόνισε τη χώρα, ο Κουρής και η Αυριανή συνέχισαν να στηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές τον Ιούνιο του ’89, η Αυριανή και η εφημερίδα Επικαιρότητα (που είχε εκδοθεί πριν από λίγους μήνες από τον Σωκράτη Κόκκαλη και διευθυντή τον Σπύρο Καρατζαφέρη) ήταν τα μοναδικά μέσα που στήριξαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, η Αυριανή δημοσίευσε ρεπορτάζ για δοσοληψίες του Κοσκωτά με τον Παύλο Μπακογιάννη. Με βάση τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Δημήτριος Ευθυμιάδης, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Μπακογιάννη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος την 1η Ιουνίου του 1989, 17 μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο Κουρής δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες και τηλεφωνικές συνομιλίες (τις οποίες είχε υποκλέψει) από την εξωσυζυγική ερωτική σχέση του Μητσοτάκη με την Κατερίνα Μητσιγιώργη από την Θεσσαλονίκη (γνωστή και ως «Η Κατερίνα της Θεσσαλονίκης»). Ήταν αντιπερισπασμός στις επιθέσεις κατά του Ανδρέα Παπανδρέου για τη σχέση του με την Δήμητρα Λιάνη.

Το ειδικό δικαστήριο

Μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και τεσσάρων υπουργών του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Γιώργος Κουρής δημιούργησε το Κανάλι 29. Ήταν το μοναδικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλιας που στήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μέσω αυτού μεταδιδόταν η εκπομπή «Η άλλη όψη», την οποία παρουσίαζε ο βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας τα περιστατικά της δίκης, με καλεσμένους γνωστούς δικηγόρους και καθηγητές Νομικής, ασκώντας έντονη κριτική στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασίλειο Κόκκινο.

Το 1993 ο Κουρής πούλησε το Κανάλι 29 στον Θόδωρο Βαρδινογιάννη και ένα χρόνο μετά άνοιξε τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 5, που αργότερα μετονομάστηκε σε Alter.

Οι φωτογραφίες της Δημήτρας Λιάνη

Οι ανάγκες δανειοδότησης για την τηλεοπτική επέκταση του Γιώργου Κουρή προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Ο Κουρής επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιο Μίρκο, ο οποίος αρνήθηκε να εγκρίνει νέα δάνεια για τον Κουρή, ενώ εξέταζε και την νομιμότητα των ήδη συναφθέντων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπέκυψε στις πιέσεις, και τότε ο Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη «σε συνέχειες». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη μάχη της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου ο Κουρής στήριξε ανοικτά τον Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε «μιμίκους» όσους υποστήριζαν τους Γεράσιμο Αρσένη και Άκη Τσοχατζόπουλο.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η κρίση επηρέασε και τον Γιώργο Κουρή. Το 2011 έκλεισε τον Φίλαθλο και το 2012 το Alter (αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο) και την Αυριανή. Παρέμεινε όμως στο χώρο των ΜΜΕ και άνοιξε την εφημερίδα Kontra News και το κανάλι Kontra Channel.

Με πληροφορίες και από Wikipedia

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα