Πέθανε σήμερα ο αρχιτέκτονας, γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ 4 του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης υπήρξε αντιπρσωπευτικός πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είχε γεννηθεί το 1945 στην Τρίπολη της Αρκαδίας και σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για το νέο Μουσείο του Λένιν. Η μελέτη εκτέθηκε στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1970, επίσης, διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για τον σχεδιασμό μίας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μία μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού Όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.
Έργα γνωστά σε όλο τον κόσμο
Το 1971 ήταν η χρονιά που άρχισε να ζωγραφίζει και το 1973 συμμετείχε στο «Salon d’ Automne» του Grand Palais στα Champs Elysees, με μία έκθεση εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Το 1974 συνεργάστηκε με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ στη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου (σκηνικά και κουστούμια). Την ίδια εποχή πραγματοποίησε έκθεση στο Foyer Royal του Οντεόν, στο Παρίσι. Τον Αύγουστο του 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται ως αρχιτέκτονας.
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».
Το 1997 η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» του ανέθεσε την υλοποίηση του Άλσους των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, φιλοτεχνεί τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης. Την περίοδο 2000-2004 προγραμματίζει παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης «Έρως-Άθλος-Ήρως», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004.