Ελλάδα

Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Σεϊτάνης

Θλίψη για τον θάνατο του ηθοποιού σκηνοθέτη και συγγραφέα. Ο Δημήτρης Σεϊτάνης ήταν από τους χαμηλόφωνους εργάτες του παιδικού θεάτρου.

Πέθανε το Σάββατο ο γεννημένος στη Λάρισα ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Δημήτρης Σεϊτάνης.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Σεϊτάνης

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών, έπαιξε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1983, ενώ παράλληλα άρχισε να εργάζεται και ως βοηθός σκηνοθέτη. Είχε συνεργαστεί με τους Μίνωα Βολανάκη, Νίκο Χαραλάμπους, Σταμάτη Φασουλή, Γρηγόρη Γρηγορίου, Τάκη Βουτέρη, Λάκη Λαζόπουλο κ. α.

Από το 1987 και για επτά χρόνια συνεργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, με τα θέατρα Πόρτα και Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και από το 1994 άρχισε να σκηνοθετεί (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Θίασος Σπ. Παπαδόπουλου, Θέατρο Μπρόντγουαιη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θ.Ο. Κύπρου, Θέατρο Νέων κ.α.).

Πρωτοπόρος και ταγμένος στο παιδικό θέατρο

Το 1997 δημιούργησε και διηύθυνε το «ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ», μια ομάδα θεάτρου με σαφή κατεύθυνση και προσανατολισμό προς τα παιδιά και τους νέους, οι παραστάσεις της οποίας επιχορηγούνταν για χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με το ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεατρική παράσταση για εφήβους («Το γέλιο των Θεών»).

Στις περισσότερες παραστάσεις χρησιμοποίησε με πρωτοποριακό τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες με αποκορύφωμα το 2004 που ξεκίνησε σε συνεργασία με το θίασο T.P.O. της Ιταλίας τις διαδραστικές – συμμετοχικές παραστάσεις με το «Μαγικό Χαλί» («Γιαπωνέζικοι Κήποι», «Χορεύοντας με τα χρώματα», «Ιταλικοί Κήποι», «Το Ασχημόπαπο»).

Από το 2010 έως το 2014 στέγασε το Θέατρο Νέων σε ένα χώρο που μεταμόρφωσε ο ίδιος από συνεργείο αυτοκινήτων σε Θέατρο – Χώρο Πολιτισμού, το Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια». Εκεί πραγματοποιούνταν θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Στα πλαίσια αυτών οργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Εργαστήρι «Δημιουργικού Παιχνιδιού για βρέφη 7 μηνών – 3 ετών με τους γονείς τους». Εκεί, επίσης γα πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2012 οργάνωσε κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης ενηλίκων «Η τρυφερή σου Μολότωφ» παράλληλα εργαστήρια παιδιών, ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν την παράσταση, ενώ τα παιδιά τους απασχολούνταν δημιουργικά.

Σεμινάρια, διδασκαλία και σενάρια

Είχε συμμετάσχει σε σεμινάρια και διεθνή συνέδρια για το θέατρο, τις τέχνες και την εκπαίδευση και το παραμύθι. Διετέλεσε μέλος, Γεν. Γραμματέας του Δ. Σ και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ASSITEJ (η ASSITEJ INTERNATIONALE είναι η Διεθνής Εταιρία Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους). Επίσης, συμμετείχε για 3 χρόνια (2010 – 2013) στο Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι Μίνου Βολανάκη».

Είχε διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και έχει υπάρξει, για σειρά ετών, μέλος κριτικής επιτροπής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες για το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της κριτικής επιτροπής στον Κρατικό διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς είχε γράψει σενάρια για την τηλεόραση, το θέατρο και το θέατρο για παιδιά.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα στις 11.00 στον ιερό ναό Αγ. Γεωργίου Ελευσίνας.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: «Δεν υπάρχει όριο στην αλαζονεία και στην ασυδοσία της Κυβέρνησης» – Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Στην αντεπίθεση η Μαρία Καρυστιανού μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη και την παραίτηση Παπαγεωργίου...
Η Μαρία Καρυστιανού
Η Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» είναι η ισχυρότερη της Πολεμικής Αεροπορίας - Εκπαίδευση νέων ιπτάμενων χειριστών Rafale
Ήδη 8 νέοι ιπτάμενοι έχουν αρχίσει να πετούν με Rafale και μάλιστα 4 από αυτούς προέρχονται από την πρώτη σειρά που ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346
Rafale
Σύλληψη πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας για απειλές στη σύντροφό του για revenge porn – «Ήθελε να την ερεθίσει» λέει ο δικηγόρος του
Μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει μια νέα υπόθεση revenge porn, με έναν 41χρονο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας να κατηγορείται...
hacker 1
Νίκος Πλακιάς για την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ – «Ανοίγει ο δρόμος της αλήθειας»
Η παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου έρχεται σε συνέχεια των αντιφατικών δηλώσεών του για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα στα Τέμπη
Ο Νίκος Πλακιάς 1