Κυριακή, 28 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας, ξάδελφος του πρίγκιπα Φίλιππου

Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας, ξάδελφος του πρίγκιπα Φίλιππου
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας, πρώτος ξάδελφος του πρίγκιπα Φίλιππου, πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ – συγγενής του επίσης εκλιπόντος πρίγγιπα Φιλίππου συζύγου της αείμνησης βασίλισσας Ελισάβετ-, ο οποίος ήταν γνωστός συγγραφέας και ιστορικός με το όνομα Μιχαήλ ντε Γκρες, απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (28.07.2024).

Ήταν ο τελευταίος επιζών εγγονός του Γεωργίου Α’ με καταγωγή από τον οίκο των Βουρβόνων μέσω της πλευράς της οικογένειας της μητέρας του.  

Ο εκλιπών ήταν το μοναδικό παιδί του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Δανίας και της Πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Ορλεάνης, αδελφής του Ερρίκου κόμη των Παρισίων. Ο πατέρας του απεβίωσε, όταν ο Μιχαήλ ήταν σε ηλικία μόλις ενός έτους.

Στις αρχές του 1940, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Χριστόφορου, η Φραγκίσκη είχε σχεδιάσει την εγκατάστασή της, με τον γιο της Μιχαήλ, στη Ελλάδα.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεσπάσει και στις αρχές του καλοκαιριού του 1940, ο Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας την ειδοποίησε να εγκαταλείψει τάχιστα την Ιταλία. Έτσι ο Μιχαήλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λαράς του Ισπανικού Μαρόκου και στη Μάλαγα της Ισπανίας. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Θεσσαλονίκη ως αξιωματικός του Ιππικού/Τεθωρακισμένων.

Παντρεύτηκε το 1965 στην Αθήνα τη Μαρίνα Καρέλλα (σ.σ. στην κεντρική φωτογραφία), διάσημη ζωγράφο, γλύπτρια και σκηνογράφο, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη. Ο γάμος αυτός αναγνωρίσθηκε από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας, αφού πρώτα ο Μιχαήλ παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον ελληνικό θρόνο. Με το γάμο του έφυγε από το Τατόι και ζούσε με τη σύζυγό του στο Μαρούσι. Με την Μαρίνα Καρέλλα απέκτησαν δύο παιδιά.

Ο Μιχαήλ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει εκδώσει πάνω από 20 βιβλία, ιστορικές βιογραφίες και μυθιστορήματα. Γαλλική εφημερίδα τον αποκαλούσε, τη δεκαετία του 1980, «συγγραφέα των αεροπορικών μπεστ-σέλερ», με την έννοια του ότι δεν υπήρχε επιβάτης αεροπλάνου, που να μην είχε μαζί του το περίφημο μυθιστόρημα «La nuit du serail», την ιστορία της μικρής Γαλλίδας Αιμέ Ντυμπύκ, που την έπιασαν οι πειρατές και έφθασε να γίνει βαλιντέ-σουλτάνα, δηλαδή βασιλομήτωρ (μητέρα του σουλτάνου). Δύο εκατομμύρια αντίτυπα έχει πουλήσει ως τώρα αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα.

Έχει παντού διαβαστεί πολύ – και στην Ελλάδα. Στη Γαλλία οι περισσότεροι αναγνώστες νομίζουν, ότι το Michel de Grèce είναι απλώς ένα συγγραφικό ονοματεπώνυμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις