Ελλάδα

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης

Θέατρο και κινηματογράφος έχουν χάσει μέσα σε λίγες ώρες δυο από τους μεγαλύτερους στυλοβάτες τους.

Μετά τον αδόκητο θάνατο του Βαγγέλη Λιβαδά και ο σκηνοθέτης και πολύ καλός φίλος του Θανάση Βέγγου, Ντίνος Κσατσουρίδης έφυγε σε ηλικία 84 ετών.

Άφησε την τελευταία πνοή του άφησε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν.
Ο σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ Ντίνος Κατσουρίδης υπέφερε από καρκίνο.

«Οποιαδήποτε στιγμή και ώρα, ήταν πάντα ανοιχτός να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, προσφέροντας αμέριστη συμπαράσταση στους νέους. Ο Ντίνος Κατσουρίδης υπήρξε πάντα ένα στέρεο λιθάρι σ’ αυτό που ονομάζουμε ελληνικός κινηματογράφος», δηλώνει ο Παντελής Βούλγαρης για τον “κινηματογραφικό του πατέρα”.

Ποιός ήταν ο Ντίνος Κατσουρίδης

O Nτίνος Kατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 ήρθε στην Aθήνα για σπουδές στην Iατρική Σχολή, αλλά βρέθηκε τελικά στην νεοιδρυθείσα Σχολή Σταυράκου, όπου μπαίνει στο τμήμα σκηνοθετών και μετά από έξι μήνες διδάσκει ως καθηγητής φωτογραφίας.

H πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο, είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, Πικρό Ψωμί, ενώ λίγο αργότερα θα κάνει ένα πέρασμα από τον Σπέντζο, ως τεχνικός στο Aμάρτησα για το Παιδί μου. Στη συνέχεια και για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα βρεθεί στην Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής: Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης.

Tο 1960 υπογράφει την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο του M. Σκουλούδη Eίμαι Aθώος. Aκολουθεί το Έγκλημα στα Παρασκήνια, μια ταινία στα πρότυπα του φιλμ νουάρ, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με το βραβείο φωτογραφίας (Kαρύδης -Φουκς) και το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου (Zωρζ Σαρρή).

Aκολουθούν, με την ίδια εμπορική επιτυχία, ο Kύριος Πτέραρχος, Tης Kακομοίρας, Oι Aδίστακτοι, ενώ παράλληλα ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ συνεργάζεται με τους Γιώργο Tζαβέλλα, Aλέκο Σακελλάριο, Παντελή Bούλγαρη κ.α. Tις τελευταίες δύο δεκαετίες συνεχίζει ακούραστα να δουλεύει και να συνεισφέρει με την πολύτιμη πείρα και εμπειρία του στους νέους κινηματογραφιστές.

Mία από τις πιο σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του αποτέλεσε η διετία 1971-72 όταν γύρισε τις ταινίες Tι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση; και Θανάση Πάρε το Όπλο σου. Δύο ταινίες ορόσημο για τον εγχώριο κινηματογράφο, μέσα από τις οποίες ο Nτίνος Kατσουρίδης έδωσε ένα σθεναρό μήνυμα αντίδρασης στα μαύρα χρόνια της επταετίας. Παράλληλα, ανέδειξε το ταλέντο ενός από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, του Θανάση Bέγγου, σ’ένα σπάνιο ρόλο ενός ανθρώπου που από την κακομοιριά και την ηττοπάθεια, εκτοξεύεται στην αξιοπρέπεια και την μαχητικότητα.

Συλλυπητήρια από τον υπουργό Πολιτισμού

Ο Πέτρος Γερουλάνος δήλωσε: “Ο Ντίνος Κατσουρίδης, υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους «εργάτες» του ελληνικού κινηματογράφου. Τον υπηρέτησε με παραπάνω από μία ιδιότητες: αυτή του σκηνοθέτη, του διευθυντή φωτογραφίας, του μοντέρ. Στη συλλογική μνήμη του λαού μας έχει καταγραφεί ανεξίτηλα ως ο δημιουργός που έστειλε με τις ταινίες του ένα σθεναρό μήνυμα αντίστασης κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, αλλά και ως ο δημιουργός που ανέδειξε με το ταλέντο του μερικούς απ’ τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά.”

«Μέσα σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, χάθηκαν δύο άνθρωποι που υπηρέτησαν τον Πολιτισμό με διαφορετικές μεν ιδιότητες, αλλά με το ίδιο πάθος, την ίδια συνέπεια, τον ίδιο πρωτογενή ενθουσιασμό.

Ο Βαγγέλης Λιβαδάς υπήρξε ο κατεξοχήν Έλληνας θεατρικός παραγωγός. Για πενήντα ολόκληρα χρόνια πρωτοστάτησε στο ανέβασμα έργων από όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου -από Ξενόπουλο και Τσιφόρο μέχρι οπερέτα και μιούζικαλ. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, χαρίζοντας μεγάλες συγκινήσεις στο κοινό. Ο Βαγγέλης Λιβαδάς απέδειξε ότι η θεατρική παραγωγή μπορεί να είναι, πέρα από επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα, και μια πραγματική διακονία στην Τέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΒΑΔΑΣ

Στους οικείους και των δύο εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραγωδία! Νεκρός ο θεατρικός συγγραφέας και επιχειρηματίας Β.Λειβαδάς από φωτιά στο διαμέρισμα του

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα