Site icon NewsIT

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης – Έκανε ανασκαφές σε Πέλλα και Βεργίνα

27.10.2023 | 18:48
Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης – Έκανε ανασκαφές σε Πέλλα και Βεργίνα

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ "Η Τριλογία της Αθήνας, Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο", που παρουσιάστηκε στην αίθουσα Δ.Μητρόπουλος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019. Στην εκδήλωση μίλησαν: Η δική μου Ελευσίνα, Πέτρος Θέμελης, τ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και αντιπρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, - Η Ελευσίνα δεν είναι τόπος, είναι σώμα, Γαβριήλ Καμπάνης, τ. Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο. Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Έφυγε» σε ηλικία 87 ετών από τη ζωή ο Πέτρος Θέμελης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους. Το 2005 τιμήθηκε με τον Χρυσό Tαξιάρχη Tάγματος Φοίνικος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό του έργο.

O σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936 και ήταν γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη.

Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου. Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας.

Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών.

Από το 1980 ως το 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης και υπήρξε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου.

Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας.

Από το 1986 έως σήμερα διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ.

Είχε δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο.

Ήταν επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της επιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ιδρύματος Oικ. Γ. Ψαροπούλου.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.

Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version