Ελλάδα

Πέθανε ο Τάκης Μόσχος!

Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο και ιδίως στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου από την είδηση ότι έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια ο Τάκης Μόσχος. Ο δημοφιλής ηθοποιός είχε υποστεί διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας του οποίου είχε πέσει σε κώμα. Είχε ξεχωρίσει για την ερμηνεία του στην ταινία - σταθμό “Γλυκιά Συμμορία” και είχε αποσπάσει προσωπικές διακρίσεις. Οι τελευταίοι του ρόλοι στο σινεμά και στο σανίδι. Οι προσωπικές εξομολογήσεις για τις εξαρτήσεις και η Σκόπελος.

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος, καθώς στις 15:20 το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα έφυγε από τη ζωή ο ξεχωριστός και ιδιαίτερα ταλαντούχος ηθοποιός, Τάκης Μόσχος, ο “Αργύρης” της “Γλυκιάς Συμμορίας”.

Στα τέλη Μαρτίου είχε πέσει σε κώμα μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί.

Στο παρελθόν, είχε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα του εθισμού του στα ναρκωτικά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Η περιπέτεια που έζησε τον έσπρωξε να αλλάξει τη ζωή του, να φύγει από την Αθήνα και να ζήσει στη Σκόπελο.

Εκεί, στο όμορφο αυτό νησί των Σποράδων όπου έμενε μόνιμα πια τα τελευταία χρόνια, ήθελε και να ταφεί.

Τάκης Μόσχος: Το σχεδόν τυχαίο ξεκίνημα στην υποκριτική

Γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στη Χαλκίδα και ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου πέρασε από τους πρώτους, και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες στη Γερμανία, όπου και πέρασε εκρηκτικά φοιτητικά χρόνια, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει σε συνέντευξή του. Ύστερα από μία ερωτική απογοήτευση επέστρεψε στην Αθήνα και λόγω του γοητευτικού παρουσιαστικού του εργάστηκε για λίγο ως μοντέλο, κάτι με το οποίο είχε ασχοληθεί και στη Γερμανία.

Με πολλή τύχη, χρησιμοποιώντας το βιβλίο με τις επαγγελματικές φωτογραφήσεις που είχε κάνει στη Γερμανία, τον σύστησαν στον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, τον κριτικό κινηματογράφου και εκείνος τον παρέπεμψε στη “Στέφη Φιλμς”, όπου ασχολήθηκε με διαφημιστικά.

Περνώντας από ένα γραφείο, να αφήσει κάποιες φωτογραφίες του, τον πήραν τηλέφωνο, λέγοντάς του ότι ήθελαν να του δώσουν ρόλο σε μια ταινία του Γιώργου Κατακουζηνού, τον “Άγγελο” (1982).

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα και ο Τάκης Μόσχος ερμήνευσε το ρόλο μιας τραβεστί. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη. Κατόπιν, πάλι η τύχη τον έσπρωξε στην “Γλυκιά Συμμορία”, μια ταινία ορόσημο, η οποία αντικατόπτριζε κάποιες από τις εμπειρίες του στην Γερμανία.

“Γλυκιά Συμμορία”

Επόμενος σταθμός του Τάκη Μόσχου η περίφημη “Γλυκιά Συμμορία” (1983), σενάριο – σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη, και μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου. Το 2006 ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ως μια από τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες, κατακτώντας την 9η θέση. Η “Γλυκιά Συμμορία” το 1984, κυκλοφόρησε και σαν μυθιστόρημα, από τον δημιουργό της Νίκο Νικολαΐδη.

[read4more]

Ο Τάκης Μόσχος βραβεύτηκε γι’ αυτήν του την ερμηνεία, όπως και για τον ρόλο του ως Λαπαθιώτης στο “Μετέωρο και σκιά” (1985). Η ταινία ήταν βασισμένη στη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια περίοδο γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας.

Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε την κοινωνία της εποχής του με την ομοφυλοφιλία του, τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του και γενικά τις αντισυμβατικές και ενίοτε ακραίες επιλογές του.

Ο Τάκης Μόσχος έχει γυρίσει συνολικά 20 ταινίες, ενώ συμμετείχε σε επεισόδια του “Κόκκινου Κύκλου”, στο “Η ζωή μας μια βόλτα” και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές.

Στη φωτογραφία (ΑΠΕ – ΜΠΕ) από τις 19 Ιουλίου 2012 ο Τάκης Μόσχος (Δ) στο ρόλο του Κρέοντα, κατά τη διάρκεια της γενικής δοκιμής της παράστασης ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου από την Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στο έργο έπαιζαν οι: Ειρήνη Δράκου (Αντιγόνη), Ρηνιώ Κυριαζή (Ισμήνη), Τάκης Μόσχος (Κρέων), Χρήστος Σουγάρης (Τειρεσίας, Χορός), Γιώργος Συμεωνίδης (Άγγελος, Εξάγγελος, Φύλακας, Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Τειρεσίας, Χορός) και Αντώνης Τσίλλερ (Αίμων).

Τάκης Μόσχος: Ο τελευταίος ρόλος

Ένας από τους τελευταίους ρόλους στον κινηματογράφο ήταν στη ταινία “Οι Αισθηματίες” (2014) του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Τον Οκτώβριο του 2018 εγκατέλειψε προσωρινά τη Σκόπελο και µετακόµισε στην Κοζάνη, όπου συµµετείχε στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ “Ρωµαίος και Ιουλιέτα”, στον ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου.

Ωστόσο η υγεία του τον πρόδωσε και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα τέλη Μαρτίου ο ηθοποιός έπεσε σε κώμα μετά από μια νέα σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων και δεν ξύπνησε ποτέ.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα