Ελλάδα

Πετρελαιοκηλίδα: 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί – Έφτασε στο Λαγονήσι η ρύπανση

- Στην εταιρία του Αγία Ζώνη ΙΙ και στην ασφαλιστική που την καλύπτει έριξε τις ευθύνες για τη ρύπανση ο Νεκτάριος Σαντορινιός - Έχουν απαντληθεί από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο 800 τόνοι μαζούτ - 12 σκάφη και 160 εργαζόμενοι στη μάχη για να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό - Πως μπορεί κάποιος να διεκδικήσει αποζημίωση

Η πετρελαιοκηλίδα που “έβαψε” μαύρη τη θάλασσα από τη Σαλαμίνα ως τη Γλυφάδα, μετά το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” προκαλεί τεράστια οικολογική ρύπανση και οικονομική καταστροφή.

Μέχρι στιγμής, από το δεξαμενόπλοιο έχουν απαντληθεί σχεδόν 800 τόνοι μαζούτ. Το πλοίο παραμένει βυθισμένο στο Σαρωνικό, νότια της νήσου Αταλάντης.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις παραλιακές περιοχές της Αττικής επιχειρούν από το Σάββατο (16.09.2017) 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά.

Ανάμεσά τους και το σκάφος “ΑΚΤΑΙΑ” της EMSA. Περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.

«Φταίει η εταιρία του Αγία Ζώνη ΙΙ»

Στην πλοιοκτήρια εταιρία του “Αγία Ζώνη ΙΙ” αλλά και στην ασφαλιστική της έριξε τις ευθύνες ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής (17.09.2017).

[read4more]

Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου

Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός.

«Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει», τόνισε ο υφυπουργός, που έχει τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης.

Σημείωσε ότι όσοι έχουν απαιτήσεις «θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του “Αγία Ζώνη ΙΙ” μπορούν να αντληθούν και από το IOPC Fund (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου).

Υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.

Αγνόησαν ξανά τις προειδοποιήσεις και πήγαν για μπάνιο στον Άλιμο!

Πετρελαιοκηλίδα: Η πορεία εργασιών απορρύπανσης

Στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας Α’ Λιμενικού Τμήματος (Τζελέπης), έγινε έλεγχος και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψυττάλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες, μικρού μεγέθους που αντιμετωπίστηκαν.

Στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας χθες ξεκίνησαν οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών αλλά και απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν και απομακρύνθηκαν.

Πετρελαιοειδή εντοπίστηκαν μπροστά από την παραλία “Φλώρας Σεληνίων” τα οποία εγκλωβίστηκαν με πλωτό φράγμα από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας και περισυνελέγησαν.

Μπροστά από την παραλία τοποθετήθηκε 225 μ. πλωτό φράγμα.

Εξάλλου χθες συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων- Λημνιώνα- Κυνοσούρας.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από ξηράς από στελέχη του Λιμενικού νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας και στο Πέραμα και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας επιχειρούν τα αντιρρυπαντικά σκάφη “ΑΚΤΑΙΑ 15” και “ΑΚΤΑΙΑ 4”, καθώς επίσης και μία υποστηρικτική ταχύπλοη λέμβος.

Επίσης από ξηράς, στις παραλίες μπροστά από τη στάση “Καλαμπάκα” στον όρμο Αφροδίτης, μπροστά από τον όρμο Σκαφάκι.

Περισυνελέγησαν από συνεργεία κατάλοιπα πετρελαιοειδών με τη χρήση απορροφητικών πετσετών και με τη βοήθεια πλωτού φράγματος.

Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Ζέας και τη Φρεαττύδα επιχειρούσαν δύο σκάφη απορρύπανσης.

Πετρελαιοκηλίδα: Κραυγή αγωνίας! «Μην κολυμπάτε» – Συναγερμός και για την τροφική αλυσίδα!

Με τη βοήθεια πλωτού φράγματος περισυνελέγησαν κατάλοιπα, ενώ στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχείρησε χθες ανιρρυπαντικό ιδιωτικό σκάφος και τρία αντιρρυπαντικά του Λιμενικού Σώματος.

Στη Γλυφάδα

Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μαρίνα Γλυφάδας συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών.

Στις εν λόγω μαρίνες συνέδραμαν στις εργασίες καθαρισμού 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ “Greenpeace” υπό την επίβλεψη στελεχών του λιμενικού σώματος.

ρύπανση

Η εικόνα των ακτών Δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη στην τρίτη και τέταρτη μαρίνα, πλην αυτής της επιχείρησης “Αστέρας Γλυφάδας” η οποία παραμένει σταθερή.

Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών έγινε από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης- απάντληση των πετρελαιοειδών από βυτιοφόρο όχημα και προσωπικό αυτής εργάστηκε στον καθαρισμό της εν λόγω ακτής.

Η συνολική κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη πλην της πλαζ “Ελληνικού” που παραμένει σταθερή.

Οι εν λόγω εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα στη θαλάσσια και χερσαία περιοχή “Λιμανάκι Ιππόκαμπου” και μπροστά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αρμοδιότητας δήμου Ελληνικού.

Με μέριμνα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και την περιφέρεια Αττικής συνεχίστηκε η μεταφορά και παροχή ανανέωση θαλάσσιου ύδατος στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. με βυτιοφόρα οχήματα.

Εξάλλου στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα μπροστά από τις ακτές του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία οι εργασίες καθαρισμού, ενώ ταυτόχρονα ποντίστηκε πλωτό φράγμα μήκους 200μ.

Η γενικότερη εικόνα στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Στην περιοχή του Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία “Mediterraneo”.

Αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού.

μαζούτ

Στις παραλίες “Μικρό Καβούρι” και “Μεγάλο Καβούρι” εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης.

Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.

Από αέρος…

Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αεροσκάφος του Λ.Σ. απογειώθηκε, 14:15 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού μεταξύ Άκρας Σουνίου και Ελληνικού.

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση.

Επίσης, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε την 18:25 μ.μ για επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ όρμων Βουλιαγμένης και Σαλαμίνας.

Στο παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι το λιμάνι του Πειραιά παρατηρήθηκαν μεμονωμένες και μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού, ενώ δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.

Η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής από αέρος παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενη περιπολία του Λιμενικού Σώματος.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιμετρικώς του ναυαγίου (περιοχή μεταξύ βυθισμένου πλοίου, Ψυττάλειας και βραχονησίδος Αταλάντης) δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.

Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή παρατηρούνται κατά τόπους μικρές ζώνες ιριδισμού, δίχως βαρέα κατάλοιπα.

Η θαλάσσια επιφάνεια εντός του φράγματος του ναυαγίου φέρει ιριδισμό δίχως βαρέα κατάλοιπα. Συνεχώς στην περιοχή επιχειρεί σκάφος της εταιρείας που έχει αναλάβει την απορρύπανση.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα