- «Ακταία OSRV»: Το αντιρρυπαντικό πλοίο που έχει βγει στο... κυνήγι της πετρελαιοκηλίδας - Η αποστολή στον Σαρωνικό από το πλοίο που είναι το μοναδικό -στο είδος του- στην Ελλάδα - Πώς ακριβώς "μαζεύει" τις ποσότητες πετρελαίου και τι λένε οι ειδικοί - "Δεν έχει ξανά συμβεί στην Ελλάδα μία ρύπανση η οποία να πλήξει σε τέτοια έκταση πυκνοκατοικημένες περιοχές" - Δείτε σε ένα συγκλονιστικό βίντεο τις τιτάνιες προσπάθειες του πληρώματος απέναντι στην πετρελαιοκηλίδα
Πετρελαιοκηλίδα. Η λέξη που μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιό μας τις τελευταίες ημέρες. Το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” την προηγούμενη Κυριακή στην Σαλαμίνα, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και μαζούτ απελευθερώθηκαν από το δεξαμενόπλοιο κι έκαναν τις ακτές δεκάδων παραλιών του Σαρωνικού “κατάμαυρες”. Από τον Πειραιά και την Φρεαττύδα, μέχρι το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τόσες ακόμη περιοχές.
Αυτοί κυνηγούν την πετρελαιοκηλίδα!
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύει η Καθημερινή, παρουσιάζεται το αντιρρυπαντικό πλοίο «Ακταία OSRV». Συγκεκριμένα η αποστολή του στον Σαρωνικό, στο κυνήγι της πετρελαιοκηλίδας.
Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο
“Βρισκόμαστε στο δεξαμενόπλοιο “Ακταία OSRV” το οποίο έχει την δυνατότητα να περισυλλέγει πετρέλαιο από τη θάλασσα. Είναι το μοναδικό που υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Και είναι μισθωμένο από την EMSA, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοϊας. Για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά“, λέει ο Βασίλης Μαμαλούκας, διευθυντής “Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος”.
[read4more]
Ο ίδιος εξηγεί: “Όταν έχουμε μία σημειακή διαρροή… Μία μεγάλη διαρροή, από ένα σημείο η οποία σημειώνεται σε πολύ μικρό χρόνο, το πετρέλαιο θα εξαπλωθεί σε μία τεράστια επιφάνεια“.
“Η ίδια ποσότητα μεσοπέλαγα έχει περισσότερες επιπτώσεις. Αλλά η ίδια ποσότητα σε ένα μέρος σαν κι αυτό, σε αστικοποιημένη περιοχή… Με ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα, έχει μεγάλη επίπτωση”, λέει από την πλευρά του ο Ροντόλφο Τζοβαννίνι. Πρόκειται για αξιωματικό του EMSA.
Ποια όμως είναι τα πρώτα βήματα; Αυτά που πρέπει να γίνουν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, ούτως ώστε αυτή να περιοριστεί; Αυτό ακριβώς εξηγεί στην συνέχεια ο κ. Μαμαλούκας:
“Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια είναι ο εγκλωβισμός της πετρελαιοκηλίδας. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο στάδιο, γιατί κινείται, εξαπλώνεται το πετρέλαιο με πολύ μεγάλη ταχύτητα”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: “Αυτή τη στιγμή έχει ανοιχτά δύο μπράτσα, βραχίονες περισυλλογής οι οποίοι σαρώνουν μία λωρίδα θάλασσας. Και ό, τι πετρέλαιο υπάρχει σε αυτή τη λωρίδα, το αντλούν και το σέρνουν στις δεξαμενές του πλοίου.
Η ποσότητα που έχει αυτή τη στιγμή εκβραστεί στις ακτές θα απαιτήσει ένα διάστημα μερικών εβδομάδων… Ενός ή δύο μηνών. Δεν έχει ξανά συμβεί στην Ελλάδα μία ρύπανση η οποία να πλήξει σε τέτοια έκταση πυκνοκατοικημένες περιοχές“.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο