- Όρεξη να έχουμε να... πληρώνουμε - Τι περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο με έμμεσους φόρους 1,73 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση - Νέοι φόροι σε καφέ, μπύρα και σχεδόν όλα τα καταναλωτικά αγαθά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%! - Αυξήσεις των φόρων στα ακίνητα! 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν "φουσκωμένο" τον ΕΝΦΙΑ - 10 λεπτά το λίτρο ακριβότερη η βενζίνη στα πρατήρια! - Επιβαρύνσεις -μεταξύ... πολλών άλλων- σε κινητή τηλεφωνία, αέριο κίνησης, αυτοκίνητα, τσιγάρα, συνδρομητική τηλεόραση, τραπεζικές συναλλαγές - Αναλυτικά η "λυπητερή" με τις απαιτήσεις των δανειστών
Το πακέτο έμμεσης φορολογίας ύψους 1.73 δισ. ευρώ έρχεται για να μας προσφέρει μεταξύ άλλων… πικρό καφέ και “ζεστή” μπύρα. Το πακέτο αυτό φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί -επιτέλους- η πρώτη αξιολόγηση, με την φοροκαταιγίδα να καλύπτει… σχεδόν όλα τα καταναλωτικά αγαθά!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, μεταξύ των νέων επιβαρύνσεων είναι και οι νέοι φόροι 80 εκατ. ευρώ στον καφέ από την επιβολή ειδικού τέλους και 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα.
Στο ίδιο πακέτο με τον “βαρύ” λογαριασμό των επιπλέον φόρων, που επιβάλλονται οριζόντια σε όλους τους πολίτες -και επομένως είναι πιο επαχθείς για τους ασθενέστερους- περιλαμβάνεται και η επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράττει 300 εκατ. ευθρώ τον χρόνο.
Ταυτόχρονα, έρχεται άυξηση του ΦΠΑ σπό το 23% στο 24%, αύξηση των φόρων σε καύσιμα, αέριο κίνησης, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, τσιγάρα, αυτοκίνητα και ακίνητα. Η φοροκαταιγίδα αυτή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά και δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
Σϋμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν κυμαίνονται από 1,63 έως 1,73 δισ. ευρώ, οι οποίοι φυσικά έρχονται να προστεθούν στους άμεσους φόρους που ανέρχονται στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα και μέσα από αυτή τη φοροκαταιγίδα, η ελληνική κυβέρνηση -και κατ’ επέκταση οι δανειστές- προσδοκούν να εισπράξουν επιπλέιον έσοδα. Ας δούμε αναλυτικά από που:
– 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
– 200-300 εκατ. ευρώ από την αύξηση φόρων στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από πέρυσι -κοντά 3 δισ. ευρώ- για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
– 300 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
– 80 εκατ. ευρώ από την επιβολή ειδικού τέλους στις εισαγωγές καφέ.
– 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο είχε απορριφθεί πριν λίγους μήνες και τώρα ξαναμπαίνει στη λίστα για να κλείσει η αξιολόγηση.
– 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, που θα ανεβάσει την τιμή στο πρατήριο κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο,
– 45 εκατ. ευρώ από την κινητή τηλεφωνία.
– 24 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο αέριο κίνησης.
– 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα. Πρόκειται για αυξήσεις στα τέλη μεταβίβασης, ταξινόμησης και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
– 160 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα.
– 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης στη συνδρομητική τηλεόραση.
– 80 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης των κερδών που έχουν οι στοιχηματικές εταιρείες.
– 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης στις εταιρείες συλλογικών επενδύσεων. Πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν συλλογικά σε ακίνητες και κινητές περιουσίες και σε άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία, κεφάλαια.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα φορολόγησης, η τρόικα ζητάει ακόμη:
– Να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο. Απαιτούν για το 2016 να ισχύει το μία πρόσληψη και πέντε αποχωρήσεις, το 2017 μία πρόσληψη και τέσσερις αποχωρήσεις και το 2018 να αποχωρούν τρεις εργαζόμενοι και να προσλαμβάνεται ένας.
– Να “παγώσουν” οι αυξήσεις των μισθών για δικαστές, γιατρούς και ενστόλους.
– Να δημιουργηθεί το 2017 ένας νέος φορέας, ο οποίος θα ασχολείται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
– Να υπάρξουν ειδικά και πιο αυστηρά μέτρα για την είσπραξη φόρων από μεγαλοοφειλέτες.
– Να δημιουργηθούν δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των τελωνειακών Αρχών.
– Να εντατικοποιηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος.
Πηγή: Real News