Η Πίνδος, η πιο μεγάλη οροσειρά ολόκληρης της Ελλάδας διαθέτει ένα τόσο επιβλητικό περιβάλλον που σίγουρα θα σε αφήσει μαγεμένο με το που το αντικρίσεις.
Εκτός όμως από τα πανέμορφα χωριά που θα συναντήσεις στην περιοχή της, η Πίνδος είναι διάσημη και για την βαρυσήμαντη ιστορία της, αφού αποτέλεσε το πιο καθοριστικό θέατρο μαχών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Φύγαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε το αγέρωχο τοπίο της Πίνδου, τον τόπο που “γράφτηκε” το έπος του 1940.
Ήταν 28 Οκτώβρη του 1940 όταν ο Εμμανουέλε Γκράτσι ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα επισκέπτεται στη βίλα του τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, για να του μεταφέρει το τελεσίγραφο της Ιταλικής κυβέρνησης στο ελληνικό κράτος.
Στο άκουσμα των αιτημάτων της ο Μεταξάς αντιδρά αρνητικά, αναγγέλλοντας μάλιστα την επερχόμενη Ελληνοϊταλική σύρραξη. Ο πρώτος στρατιώτης δεν αργεί να πέσει νεκρός στα σύνορα κηρύσσοντας έτσι και επίσημα την έναρξη του πολέμου που διαρκεί ούτε λίγο, ούτε πολύ πέντε ολόκληρους μήνες.
Το άγριο σκηνικό της Πίνδου θεωρήθηκε το πλέον ιδανικό από τις Ιταλικές Μεραρχίες που πίστεψαν πως ήταν θέμα ημερών να αποδεκατίσουν τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής καταλαμβάνοντας εν τέλει την ήπειρο.
Το ελληνικό μέτωπο της Πίνδου όμως καταφέρνει να επιδείξει σθεναρή αντίσταση για την υπεράσπιση της χώρας, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τα Ιταλικά στρατεύματα σε άτακτη υποχώρηση γράφοντας με χρυσά γράμματα το ένδοξο έπος του 1940.
Η οροσειρά της Πίνδου διατρέχει σχεδόν εξολοκλήρου την δυτική πλευρά της χώρας μας αγγίζοντας πάνω από 200 χιλιόμετρα μήκος.