Site icon NewsIT

Πλαφόν στα φάρμακα και πρόστιμα στους γιατρούς: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

22.03.2024 | 14:17
Πλαφόν στα φάρμακα και πρόστιμα στους γιατρούς: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, σε περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, γρίπης και κορονοϊού.Οι πιο σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στα παιδικά αναλγητικά και σιρόπια, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σημαντικές ρυθμίσεις για τα φάρμακα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»  το οποίο και κατατέθηκε στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σχετικά με τα φάρμακα περιλαμβάνει επίσης και ρυθμίσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους. Επίσης, προσδιορίζεται το ύψος του εισοδήματος τους από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης:

Αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

Διαγραφή των προστίμων των ανεμβολίαστων από την εποχή της πανδημίας COVID-19.

Εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ.

Ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη συνέχιση επιτήρησης της μετάδοσης της νόσου Covid-19.

Προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα στους γιατρούς που κάνουν παραβάσεις στη συνταγογράφηση

Σε διάταξη του νομοσχεδίου και με σκοπό τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ορίζεται η Διεύθυνση Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ ως αρμόδια Επιτροπή για τον έλεγχο της υπέρβασης του πλαφόν των ιατρών στη συνταγογράφηση, σύμφωνα με στατιστικά κριτήρια, όταν διαπιστώνονται μεταβολές που δεν αιτιολογούνται, ούτως ώστε να διενεργούνται με ταχύτητα οι έλεγχοι σε ιατρούς που παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες συνταγογράφησης.

Επίσης, συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας, η οποία αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη, ιατρούς και φαρμακοποιούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ορίζει και τη διαδικασία λειτουργίας της, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Στην Επιτροπή δύναται να λειτουργούν υποεπιτροπές τριών έως πέντε μελών που διενεργούν τους ελέγχους.

Η Επιτροπή Έλεγχου Συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ θα περνάει από τώρα και στο εξής από «κόσκινο» τη  συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προϊόντων ειδικής διατροφής και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι γιατροί θα υφίστανται κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ θα κυρώσεις, ως εξής:

Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01 % έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000 ευρώ.

Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01 %, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01%, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως (6) έξι μήνες.

Άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο ρυθμίζει βασικά ζητήματα, όπως:

Την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών μέσω το άνοιγμα της πρόσβασης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα την προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ιδιωτικό έργο από τους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν στα νοσοκομεία.

Την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων τόσο των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Υγειονομικών Περιφερειών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη ψυχικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Την επέκταση της πρόσβασης σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες 45-74 ετών.

Υλοποίηση των δράσεων πρόληψης με δωρεάν εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Τον Λειτουργικό Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.

Τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID 19 σε φαρμακεία για τη διευκόλυνση εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Την επικαιροποίηση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών.

Τη διαγραφή των μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων κατά της COVID 19.

Τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ρυθμίσεις για το clawback.

Πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version