Ήδη σήμερα οι αφίξεις προσεγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες τα 500 άτομα. Ο δήμαρχος της περιοχής Στράτος Κυτέλης απευθύνει μέσω του newsit.gr έκκληση να αποσυμφορηθεί το νησί. «Στοιβάζονται άνθρωποι και ψυχές με όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτό τόσο από υγειονομικής άποψης, όσο και ως προς τις συνθήκες επιβίωσης», αναφέρει και εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή στο ΚΥΤ της Λέσβου οι άνθρωποι ξεπερνούν τους 12.000.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν μόνο μέσα στο κέντρο υποδοχής, αλλά και στα παρακείμενα αγροκτήματα, αφού δεν τους χωρούν οι εγκαταστάσεις του κέντρου. Υπάρχει κίνδυνος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους της περιοχής» συμπληρώνει και επισημαίνει την ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού και ανακατανομής των προσφύγων στην επικράτεια.
Για την κατάσταση που επικρατεί θα ενημερώσει τον εισαγγελέα ο αναπληρωτής υπεύθυνος του κέντρου Βασίλης Ντάβας, καθώς το προσωπικό έχει ξεπεράσει πλέον τις δυνάμεις του. Ταυτόχρονα, τον αρμόδιο εισαγγελέα ενημέρωσε σήμερα Παρασκευή και η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης , καθώς από τις αυξημένες αφίξεις, αδυνατεί πλέον να ακολουθήσει τον κανονισμό, που ορίζει ότι πρέπει να συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες και να παραδίδονται στο κέντρο για καταγραφή και μετά να αφήνονται ελεύθεροι.
Ακούστε όσα δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου στο newsit.gr
Η κατάσταση στη χώρα
Επευφημίες από τη μια και αντιδράσεις από την άλλη, έχει προκαλέσει εν τω μεταξύ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εκκενώσει καταλήψεις στις οποίες ζούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, τόσο στα Εξάρχεια όσο και χθες Πέμπτη στην οδό Αχαρνών. Το newsit.gr επικοινώνησε με οργανώσεις οι οποίες αναλαμβάνουν την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την ενδοχώρα.
Τα πράγματα κατά γενική ομολογία είναι δύσκολα σε πολλές περιοχές της χώρας όπου βρίσκονται κέντρα φιλοξενίας. Όπως εξηγούν στον newsit.gr οι γνωρίζοντες τα κέντρα για παράδειγμα στον Κορινό ή τη Νέα Καβάλα δεν αποτελούν παρά προσωρινές λύσεις, ενώ και οι δομές στις οποίες μεταφέρονται όσοι ζούσαν τα τελευταία στα υπό κατάληψη κτίρια του κέντρου της Αθήνας, δεν είναι απολύτως κατάλληλες.
Σε γενικές γραμμές, λένε στο newsit.gr πηγές οργανώσεων, οι κινήσεις των τελευταίων μηνών είναι κατά βάση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και τούτο διότι στο κέντρο για παράδειγμα της Κορίνθου στο οποίο θα μεταφερθούν όσοι βρίσκονταν στις καταλήψεις της Αχαρνών, θα μπορούσαν πρωτίστως να μεταφερθούν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά και δεν έχουν στέγη.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα μέσω του οποίου πρόσφυγες φιλοξενούνταν σε διάφορα ξενοδοχεία της επικράτειας λήγει. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ανανέωση, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν στον δρόμο με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταφερθούν σε δομές. Δεν είναι όμως δυνατόν, λένε οι ίδιες πηγές, να επιστρέψουν άνθρωποι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μια στέγη, σε σκηνές.
Σύμφωνα πάντως με τις οργανώσεις, ο όγκος των προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στη χώρα είναι διαχειρίσιμος. Πρόκειται στην πραγματικότητα για περίπου 84.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μείνει στην Ελλάδα από τότε που έκλεισαν τα σύνορα. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν από το 2015 υπήρχαν επίσης πολλοί πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο το κράτος ούτε ενδιαφερόταν ούτε έπαιρνε οποιαδήποτε ευθύνη. Έτσι, τους έδιναν ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να αποχωρήσουν από τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες. Αυτό άλλαξε άρδην όταν το 2015 έκλεισαν τα σύνορα προς τα Σκόπια. Μάλιστα, όπως λένε οι γνωρίζοντες μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, σε Παρίσι και Βρυξέλλες σταμάτησαν σταδιακά να κλείνουν τα σύνορα ακόμη και για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς οι οποίοι θεωρητικά είχαν το προφίλ κάποιου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόσφυγας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός που φτάνει πια στην Ελλάδα αποτελείται από μητέρες και παιδιά. Συγκεκριμένα τα γυναικόπαιδα αποτελούν το 60%, ενώ το 85% των αφιχθέντων προέρχονται από Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Κονγκό.
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός