Τετάρτη, 30 Οκτ.
21oC Αθήνα

ΠΟΕΔΗΝ: Ανεπαρκείς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, δεν θα ανακόψουν τις αποχωρήσεις

ΠΟΕΔΗΝ: Ανεπαρκείς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, δεν θα ανακόψουν τις αποχωρήσεις
ΦΩΤΟ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Τα κίνητρα που δίνονται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στις άγονες περιοχές θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις, με δεδομένο ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκτιμά ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ δεν θα ανακόψουν το μαζικό κύμα αποχωρήσεων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, καταγγέλλει ότι από τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη εξαιρέθηκαν το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

Ο πρωθυπουργός για τη Δημόσια Υγεία στη ΔΕΘ εξήγγειλε μόνον κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών 22% των ιατρών και 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Τα κίνητρα στους γιατρούς στις άγονες περιοχές θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις ιατρών με δεδομένο ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί και η διαβίωση στις εν λόγω περιοχές ακριβή. Ο μισθός του νέου γιατρού Επιμελητή Β’ είναι 1.216 ευρώ. Το απαράδεκτο όμως είναι ότι εξαιρέθηκαν του εν λόγω κινήτρου το Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας. Ούτε ευρώ αύξηση. Οι αποχωρήσεις Νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι μαζικές. Στις υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό, Παραϊτρικό, λοιπό προσωπικό και σε διασώστες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτικού προσωπικού, οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που έκλεισαν μετά την πανδημία είναι κυρίως λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Μισθοί ανειδίκευτου εργάτη στους νοσηλευτές

«Ούτε ένα ευρώ αύξηση για τους μαχητές της Δημόσιας Υγείας που ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων αντοχών προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Οι μισθοί των υγειονομικών βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη που μάλιστα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στο κατώτατο μισθό. Ο νέος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 816 ευρώ το μήνα, ο ΔΕ Β. Νοσηλευτής 716 ευρώ τον μήνα και ο τραυματιοφορέας 556 ευρώ τον μήνα. Οι περισσότεροι εκ των υγειονομικών αμείβονται με χαμηλότερο μισθό από το κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη με δεδομένο ότι εμείς λαμβάνουμε 12 μισθούς κατ’ έτος και όχι 14 μισθούς όπως στον ιδιωτικό τομέα».

Οι Νοσηλευτές εργάζονται σε όρια της σωματικής εξάντλησης, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ: «φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύχτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες λαμβάνουν 100 ευρώ το μήνα. Εξαγγέλθηκαν αυξήσεις 20% στα νυκτερινά των ένστολων. Τίποτα για τους ήρωες του υγειονομικού πολέμου επί πανδημίας», σημειώνουν.

ΠΟΕΔΗΝ: Ζητούν και αυτοί αυτοτελή φορολόγηση

Η αυτοτελής φορολόγηση των πρόσθετων αμοιβών δεν αφορά τα νυκτερινά και τις αργίες του Νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων παρά μόνο τις εφημερίες των γιατρών. Παρακρατείται φόρος στην πηγή (Νοσοκομείο) 20% για εφημερίες, νυχτερινά και ενώ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι εφημερίες θα έχουν αυτοτελή φορολόγηση, τα νυκτερινά του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων ειδικοτήτων εντάσσονται στη φορολογία κλίμακας του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Οι εφημερίες των γιατρών όπως και τα νυχτερινά, οι αργίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έπρεπε να είναι αφορολόγητες ή έστω με αυτοτελή μονοψήφιο ποσοστό φορολόγησης, εξηγούν οι εργαζόμενοι.

«Εξαγγέλθηκαν 37.000 απογευματινά χειρουργεία δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης. Είναι η δεύτερη φορά που εξαγγέλλονται μετά έξι μήνες. Η μόνη λύση για να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής, γρήγορα και δωρεάν για τους ασθενείς, είναι μια και μοναδική. Να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγοι προκειμένου να χειρουργηθούν όλοι οι ασθενείς των λιστών στα τακτικά χειρουργεία», τονίζουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Δεν ακούσαμε τίποτα από τον Πρωθυπουργό για προσλήψεις προσωπικού, για την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ που καθυστερεί, για την ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού που την αντιμετωπίζουμε ήδη με την προκήρυξη 7Κ. Εάν θέλουμε νέο προσωπικό στο σύστημα και όχι τους ίδιους που ήδη εργάζονται να αλλάζουν νοσοκομείο ή να αλλάζουν σχέση εργασίας. Θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

Δεν ακούσαμε τίποτα για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Δεν εξαγγέλθηκε τίποτα για την σταδιακή σύγκλιση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που βρίσκεται στο 5,5%, με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 7,5%.

Το ΕΣΥ θέλει χρήματα, κίνητρα και προσωπικό, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση», καταλήγουν.

πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις